Русија: Јеховине сведоке финансира Америка

© AFP 2023 / Martin BureauСледбеници секте Јеховини сведоци на скупу у предграђу Париза
Следбеници секте Јеховини сведоци на скупу у предграђу Париза - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Државне думе са Крима Руслан Балбек изјавио је да организације „Јеховини сведоци“ и „Хизб ут Тахрир“, које су забрањене у Русији, финансира амерички Стејт департмент.

 

Балбек је тиме прокоментарисао годишњи извештај Стејт департмента о поштовању слободе вероисповедања у свету у 2019. години, у коме Америка оптужује руске власти да прогоне организације „Јеховини сведоци“ и „Хизб ут Тахрир“.

„Организације 'Јеховини сведоци' и ' Хизб ут Тахрир' осмишљене су да дестабилизују регион и утичу на становништво. Те организације шире међу масама искључиво америчке интересе и оне су одскочна даска за обојене револуције. Стога на страну све тре бриге Стејт департмента због некаквог прогона – приликом решавања наших унутрашњих питања нећемо никога слушати“, рекао је Балбек.

У априлу 2017. године Врховни суд Русије Врховни суд Русије је прогласио Јеховине сведоке екстремистичком организацијом и забранио њену делатност на територији земље. Суд је у одлуци наложио да одмах прекине са радом свих 395 одељења Јеховиних сведока на територији Русије. Имовину организације ће конфисковати држава.

„Странка исламског ослобођења“ („Хизб ут Тахрир ел Ислами“) је исламска политичка партија, основана у Палестини 1953. године. Активна је у Сирији, Египту, Јордану, Тунису, Кувајту, Палестини, Турској и Западној Европи. У неколико светских земаља проглашена је за терористичку организацију, а у Русији је забрањена одлуком Врховног суда из 2003. године. Циљ организације је елиминисање немуслиманских влада и успостављање исламске владе на глобалном нивоу стварање „Светског исламског калифата“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала