Томпсону годинама плаћају да виче „За дом спремни“: Шокантна пресуда хрватског суда /видео/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Марко Перковић Томпсон
Марко Перковић Томпсон - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Хрватско правосуђе ослободило је Марка Перковића Томпсона оптужбе да је ширио мржњу узвикујући „За дом спремни“. Полиција је поднела пријаву против Томпсона јер је викао усташки поклич на концерту, а пресудом је образложено да је то део песме за коју му плаћају накнаду за ауторска права, те да нико није увређен јер је „атмосфера била позитивна“.

Овакво образложење хрватског правосуђа шокирало је и Шибенско-книнску полицијску управу, из које најављују да ће искористити све правне могућности како би Томпсон ипак био осуђен, преноси хрватски „Јутарњи лист“.

Марко Перковић Томпсон на сплитској Риви - Sputnik Србија
Суд у Загребу пресудио: Томпсон сме да виче „За дом спремни“

Полиција је против Перковића поднела три пријаве јер је на два концерта у Книну, 2015. и 2016. године, те на концерту у Водицама 2017. извикивао усташки бојни поклич „За дом спремни“ на почетку песме „Бојна Чавоглаве“.

У оптужном предлогу наведено је да је Томпсон на тај начин „свесно и намерно подстицао на мржњу због националне и верске припадности, јер се тај поздрав користио као службени поздрав тоталитарног режима НДХ и као такав је укорењен као симбол расистичке идеологије уз изражен презир према другим људима због њихове верске и етничке припадности“.

Високи прекршајни суд потврдио је пресуду суда у Шибенику, чиме је она постала правоснажна. За концерт из 2015. године није му ни пресуђено, јер је дело застарело док се чекало на одлуку Високог прекршајног суда по жалби.

Високи прекршајни суд образложио је да „полиција у својој жалби занемарује чињеницу како се ради о ауторској песми коју је Томпсон изводио на легално организованим концертима, као и чињеницу да је та песма регистрована у Хрватском друштву складатеља и да за њу певач већ годинама прима од Службе заштите ауторских музичких права накнаду за ауторска права“.

Марко Перковић Томпсон у Книну - Sputnik Србија
„За дом“ може, а „Зиг хајл“: Западна Европа толерише нацисте, али не у својој кући

„Опшепознато је како се иста песма управо с инкриминишућим уводним стихом током Домовинског рата, приликом одбране наше земље свакодневно и непрекидно изводила, управо охрабрујући и позивајући на одбрану домовине, без икакве повезаности с тоталитарним режимом од пре педесетак година“, стоји, између осталог, у образложењу пресуде.

Наводи се да у конкретном случају, није било довољно доказа против Томпсона.

„Није доказано да је управо спорни поздрав, који је саставни део стихова песме „Бојна Чавоглаве“ извођене од стране окривљеног, у експлицитној вези с усташким обележјима, нити да је реметио јавни ред и мир, све то тим више што из изведених доказа и исказа испитаних сведока и полицијских службеника произилази да је на концертима владала позитивна атмосфера и да нису примили нити једну притужбу грађана“, наведено је у пресуди.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала