Боцан Харченко: Косово једна од кључних тема током посете Лаврова

© Sputnik / Дејан СимићАмбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да ће Србија увек имати подршку Русије када је реч о решавању питања Косова, као и да ће оно бити једна од кључних тема током посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Београду 18. јуна.

Боцан-Харченко је за РТС рекао да ће Лаврову то бити први одлазак у иностранство после пандемије корона вируса.

"Биће прва посета након пандемије, што је доста значајан симбол. Први боравак у иностранству овде у Србији", рекао је руски амбасадор.

Он је рекао и да, према његовом мишљењу, никада није било спремности и нечега што помаже дијалог Београда и Приштине.

"Код нас постоји забринутост, свако разуме, види пуно активности, али нико не види, ја говорим о нама, садржаје неких предлога и спремности да се напокон дијалог успостави и да се води на основу истог прилаза према Београду и Приштини. Уз неопходан притисак на Приштину, узимање у обзир и поштовање интереса Србије у оквиру међународног права и резолуције 1244 (Савета безбедности) кад мислимо о Косову", казао је Боцан-Харченко.

Он се сложио са мишљењем председника Србије Александра Вучића да је резолуција 1244 један комплексан документ који има и своје добре и своје лоше стране.

"Председник је у праву, сећам се оних дана кад смо је припремали. Било је тешко, али она је врста компромиса који је био могућ. Наравно, није могућ компромис да сви буду сасвим задовољни. Али свакако резолуција, према нашем мишљењу, пружа најважније - територијалну целовитост Србије, суверенитет, и основу за успостављање дијалога, на оном здравом темељу без журбе, наметања решења споља, без стварања неких оквира временских, трајања дијалога", рекао је руски амбасадор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала