Министар наложио смену директора Центра за социјални рад због одузимања детета

CC0 / Pixabay / Девојчица
Девојчица - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар за рад Зоран Ђорђевић наложио је надлежном Покрајинском секретаријату да хитно донесе одлуку о смени директора Центра за социјални рад у Суботици, због пропуста у случају усвојења трогодишње девојчице.

„Ја сам данас наложио две ствари. Сектор за социјалну заштиту и бригу о породици ће тражити од Покрајинског секретара да хитно донесе одлуку о смени директора Центра за социјални рад у Суботици и да покрене одговорност свих у ланцу који су управо довели до оваквог случаја“, рекао је Ђорђевић за Танјуг после састанка са усвојитељима, породицом Савић.

Ђорђевић је, такође, наложио и да се сва документација везана за тај случај из Центра за социјални рад и Покрајинског секретаријата достави Министарству како би се, каже, стручни људи и комисије, упознали са целом документацијом и проценили да ли су и какве неправилности начињене.

Усвојитељи: Ово је играње људским душама

Усвојитељи Борисав и Биљана Савић рекли су раније данас да се због једног потписа праве велике последице по дете.

Родитељи често деци дају руска имена... - Sputnik Србија
Случај о којем бруји Србија: Одузето усвојено дете после 8 месеци због — бирократске грешке

Они су за јутарњи програм телевизије Прва објаснили да су 15. маја 2020. завршили процес усвојења девојчице који је трајао осам месеци.

„Нема коме нисам рекла да смо усвојили дете. Не могу вам описати ту срећу, то само родитељи могу разумети“, рекла је Биљана Савић.

Да је дошло до проблема, сазнала је у понедељак ујуто када је девојчица кренула у вртић и када је позвала социјална радница.

„Зове ме социјална радница, она је била у комисији кад су нас изабрали, и каже да је комплетан поступак усвојења поништен због грешке која се поткрала и да је решење потписао покрајински секретар и да сутра долазе по дете“, рекла је она, додајући да није могла да поверује шта чује.

„Да неко због процедуралне грешке долази да нам одузме дете“, додала је Биљана Савић.

Како је казала, она и супруг нису криминалци и нису намерно прекршили закон, пренео је портал Б92.

„Дете је сада у хранитељској породици у којој има баку и деку, а добило је маму и тату. Сад хоћете да му кажете — ово ти више нису мама и тата, добићеш нову маму и тату“, рекла је Биљана Савић.

Борисав Савић је појаснио да су он и супруга прошли низ разговора и тестова код социјалних радница, педагога, психолога, те да су процењени као идеалан пар.

„Наш адвокат није могао ништа рећи о одузимању детета, јер ми нисмо добили то решење покрајинског секретара“, рекао је он.

Борисав Савић је најавио да ће покренути тужбе против свих одговорних и оценио да су за пропуст одговорни сви — од центра за социјални рад, покрајинског секретаријата.

„Ово је играње са људским душама и животима, ово је играње са дечијим животом“, рекао је Борисав Савић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала