Санкције због истраге америчких ратних злочина: Суд у Хагу тврди да се Трамп меша у владавину закона

© REUTERS / LEAH MILLISАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни кривични суд осудио је одлуку администрације америчког председника Доналда Трампа да уведе санкције особљу тог суда због истраге америчких ратних злочина, наводећи да то представља „неприхватљив покушај мешања у владавину закона и судске поступке“ тог суда.

У саопштењу суда наводи се да Међународни кривични суд (МКС) „чврсто стоји уз своје особље и званичнике и остаје непоколебљив у својој посвећености извршавању, независно и непристрасно, мандата“ који му је додељен оснивачким уговором, Римским статутом, преноси Танјуг писање Еј-би-си њуза.

Едвард Галагер: Важио је за „легенду“ међу специјалцима, али су његови саборци убрзо након пристизања у Ирак могли да се увере у другачију истину - Sputnik Србија
Убијали цивиле и клали заробљенике, а Трамп би да их — помилује!

Суд, чије је седиште у Хагу, поручио је да је одлука САД „напад на интересе жртава злочина, за многе од којих суд представља последњу наду у правду“.

Трамп је одобрио увођење економских санкција и путних рестрикција свим запосленим у МКС који без сагласности САД воде истраге или оптужују америчке војнике или обавештајне званичнике око могућих злочина у Авганистану, саопштила је раније Бела кућа.

Одлуку да уведе санкције званичницима МКС-а уследила је након што је Жалбено веће суда у марту одобрило истрагу о оптужбама за ратне злочине америчког војног и обавештајног особља, авганистанских снага и талибана у Авганистану.

Високи званичник Трампове администрације кратко је прокоментарисао да истрагу МКС „гура једна организација сумњивог кредибилитета“, оптуживши Русију за учешће у тој истрази.

Наредба председника даје овлашћење државном секретару Мајку Помпеу да у договору с министром финансија Стивом Мнучином блокира рачуне у САД службеницима МКС који су укључени у истрагу о америчким злочинима у Авганистану, као и да забрани улазак у земљу тим особама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала