Амерички генерал: Вашингтон продаје оружје Блиском истоку да ту нишу не заузму Русија или Кина

CC BY-SA 2.0 / Darin Russell / Амерички војни авион Ф-35 "Лајтнинг II" полеће са војне базе Едвардс у Калифорнији
Амерички војни авион Ф-35 Лајтнинг II полеће са војне базе Едвардс у Калифорнији - Sputnik Србија
Пратите нас
Снабдевањем Блиског истока оружјем Сједињене Америчке Државе јачају свој положај у региону, пише „Нешенал интерест“ позивајући се на изјаву америчког генерала Кенета Макензија.

Амерички генерал истакао је да продаја америчког оружја блискоисточним земљама помаже да се оне не окрену према Кини или Русији.

Он је истакао да Блиски исток и Средња Азија такође представљају поприште сукоба великих сила.

Према његовим речима, продаја америчког оружја помоћи ће да се „наши партнери у региону убеде да ћемо бити уз њих и да ћемо остати поуздани партнери. Не желимо да се они приликом куповине оружја окрену Русији или Кини“.

Како наводи часопис, за последњих пет година државе Блиског истока чиниле су готово половину целокупног америчког извоза оружја. Од свог оружја испорученог на Блиски исток, 25 одсто било је намењено Саудијској Арабији. Часопис истиче да ове испоруке изазивају највише спорова, јер Ријад води рат против Јемена. Осим тога, последњих година укупан војни извоз Сједињених Америчких Држава повећан је за 23 одсто. При томе се тржишни удео САД смањио због чињенице да су Русија, Велика Британија, Италија, Украјина и Шведска такође повећале извоз оружја.

Генерал Макензи је нагласио да је извоз оружја, између осталог, неопходан за јачање америчких позиција. Генерал је приметио да Кина сада активно промовише своје интересе на Блиском истоку, желећи да добије приступ ресурсима и учврсти трговинске путеве. Осим тога, Макензи је изјавио да Кина и Русија проучавају јаче и слабије стране Сједињених Америчких Држава, припремајући се за дугорочну конкуренцију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала