- Sputnik Србија
СВЕТ
Најновије вести из света

Јужна Кореја поручила: Нећемо толерисати понашање Севера

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаЗастава Јужне Кореје у Сеулу
Застава Јужне Кореје у Сеулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Јужна Кореја сматра да је Пјонгјанг предузео апсурдне кораке не чувши поруку јужнокорејског председника Мун Џае Ина и одговоривши на њу грубо, изјавио је представник администрације председника Републике Кореје Јун До Хан.
„Јасно упозоравамо да нећемо толерисати такво непромишљено понашање Севера, које у основи подрива поверење које је било развијено између лидера Југа и Севера“, истакао је Јун.

Он је такође изразио жаљење што је Пјонгјанг једнострано обелоданио незванични предлог Сеула да пошаље специјалног изасланика, како би се разјаснила тренутна ситуација. Према његовим речима то је нерационални корак без преседана, који је циљано искривио мотиве јужнокорејске стране.

„Понашање Севера у последње време не само да не иде у корист севернокорејској страни, већ је и присиљава да сноси потпуну одговорност за последице свих инцидената који могу настати с тим у вези“, истакао је представник администрације.
Протести у Јужној Кореји чија је мета севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Порука Северне Кореје: Спремни смо на преговоре са Вашингтоном, али и на конфронтацију са Сеулом

За крај, Јун је замолио Северну Кореју да убудуће поштује „основну пристојност“.

Он је подсетио да је јужнокорејски председник 15. јуна поводом годишњице првог међукорејског самита изјавио да земље не треба да се враћају у пређашње стање, када су они били на ивици рата, и предложио да се све потешкоће реше у билатералним односима путем дијалога и сарадње.

Као одговор на то, Ким Јо Џонг, сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, објавила је саопштење у којем је жестоко критиковала говор председника.

Она је запретила војном акцијом против Јужне Кореје због зато што јужни сусед није зауставио пребацивање летака против владе у Пјонгјангу преко граница. Поновила је раније претње да ће Пјонгјанг укинути „бескорисну“ канцеларију за везе у пограничном граду Каесонг. Три дана касније, Северна Кореја је дигла у ваздух канцеларију за везу са Јужном Корејом у Каесонгу. 

Индустријски комплекс Каесонг је посебна економска зона на граници између Северне и Јужне Кореје, којом заједнички управљају Пјонгјанг и Сеул.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала