Србин добио спор против Црне Горе: Европски суд му вратио имовину

© Flickr / barnyzЕвропски суд за људска права, Стразбур
Европски суд за људска права, Стразбур - Sputnik Србија
Пратите нас
Држављанин Србије Илија Нешић добио је спор пред Европским судом за људска права против Црне Горе, према којој држава мора да му врати право власништва на раније одузету имовину без накнаде.

Европски суд за људска права је пресуду донео 9. јуна и у њој се каже да је та правосудна институција у потпуности прихватила наводе из Нешићеве тужбе.

Нешић, из Крашића код Тивта, тужбу је поднео након што му је држава пре 11 година незаконито ускратила својинска права над његове две парцеле на обали мора у том делу Боке.

Да је пракса Владе Црне Горе незаконита и да држава не може да одузима имовину без накнаде, потврдио је за подгоричке Вијести адвокат Зоран Миљанић, који сматра да ће ова пресуда у потпуности променити судску праксу када су у питању овакви и слични предмети, као и довести до измене прописа који регулишу ову материју.

Европски суд је, каже, овде заузео став „о нејасноћи релевантног закона“ у Црној Гори.

„Европски суд за људска права потврдио је ставове Адвокатске канцеларије ‘Миљанић’ да нема преласка приватне у државну својину без одговарајућег појединачног правног акта, као и плаћања одговарајуће накнаде“, рекао је Миљанић.

Нешић, који је српски држављанин, још 1980. године је од других физичких лица легално купио две парцеле на обали у Крашићима, укупне површине 349 квадрата.

Као и већини других људи, који су били легални власници земљишта на морској обали, и Нешићу је држава Црне Гора у међувремену, позивајући се на Закон о морском добру из 1992. и Закон о државној имовини из 2009. формално одузела имовину, уписавши се на парцеле на морској обали као власник, а Нешићу је оставила право коришћења некретнина.

Све то држава је урадила без доношења појединачног правног акта — решења о експропријацији Нешићеве приватне имовине и исплате законом предвиђене накнаде за експропријацију.

Судски процес дуг 11 година

Нешић је пре 11 година кренуо у дуготрајан и исрцпљујући судски процес против државе Црне Горе, а након што се чак и Уставни суд изјаснио негативно по његову жалбу у фебруару 2016., Нешић се обратио суду у Стразбуру.

Европски суд је у пресуди навео да је Нешић био законити власник тог земљишта и да му је уписивањем тих некретнина на државу као власника, што су претходно подржали сви црногорски судови, одузета његова имовина, преноси Танјуг.

С обзиром на то да српски држављанин није испоставио одштетни захтев, Европски суд му га није ни доделио, али је обавезао државу Црну Гору да му у року од три месеца надокнади 5.400 евра трошкова које је имао пред домаћим и судом у Стразбуру.

Адвокат Миљанић истиче да за њихову канцеларију велику професионалну сатисфакцију представља тријумф у Стразбуру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала