„Огањ“ за три минута испаљује ракете: Војска Србије ојачала артиљерију /фото, видео/

© Фото : Министарство одбране Србије/Јово МамулаМодернизовано оружје Огањ Војске Србије
Модернизовано оружје Огањ Војске Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
У Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ код Београда приказано је завршно подешавање нулте серије модернизованог ракетног лансера „огањ“ са контролним гађањем. Оружје је дигитализовано, па „огањ“ сада за три минута испаљује ракете од тренутка када дође на борбени положај.

Овај модел, осим што има нови инерциони навигациони систем и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, има и далеко већу брзину употребе.

Од доласка на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета дигитализованом „огњу“ је потребно три минута, наводи се у саопштењу Министарства одбране. До сада је „огњу“ за то било потребно 26 минута.

Министар одбране Александар Вулин рекао је том приликом да су ракетна артиљерија и јединице ракетне артиљерије један од најважнијих делова копнене војске.

Министар одбране поручио је да ће Војска Србије за неколико дана добити једну и по батерију у свом саставу, наставити с модернизацијом свих средстава „огањ“ које Војска Србије има у значајном броју и да ће се тиме наша ракетна артиљерија значајно унапредити.

На том пројекту учествује неколико предузећа Одбрамбене индустрије Србије, а носилац је „Прва петолетка“ из Трстеника, која набавља главне подсистеме.

© Фото : Министарство одбране Србије/Јово МамулаНова електроника и инерциони навигациони систем убрзавају рад артиљерије.
„Огањ“ за три минута испаљује ракете: Војска Србије ојачала артиљерију /фото, видео/ - Sputnik Србија
Нова електроника и инерциони навигациони систем убрзавају рад артиљерије.

Реч је о високо аутоматизованом оруђу које ће значајно да унапреди способности наше артиљерије, пре свега драматичним скраћивањем припреме за отварање ватре, рекао је помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

Уграђена је потпуно нова електроника и инерциони навигациони систем и други подсистеми који убрзавају рад артиљерије, односно батерије на ватреном положају, објаснио је.

Пошто су успешно изведена сва завршна подешавања, пре свега инерционо навигационог система, очекује се предаја нулте серије, односно једне и по батерије за две недеље и очекује се и иницијално опремање овим артиљеријским системом.

Модернизовани тенк М-84 Војске Србије - Sputnik Србија
Србија постала тенковска сила: Модернизован М-84

До краја године планирано је да се најмање још једна батерија модернизује на исти начин, поручио је др Милорадовић.

Помоћник министра за материјалне ресурсе нагласио је да је прва фаза модернизације наше ракетне артиљерије и развоја одговарајућих система завршена.

Следећа фаза је такозвани модуларни „огањ“, оруђе са сасвим новим могућностима какве до сада наша ракетна артиљерија није имала.

Може да гађа и вођеним ракетама

„То је могућност да гађа свим врстама постојећих ракетних пројектила, укључујући и пројектиле домета 40 километара, који су већ развијени и ракетне пројектиле домета 50 километара“, нагласио је Милорадовић, додајући да је реч о првом нашем артиљеријском оруђу које може да гађа и вођеним ракетама. У оквиру рада на оруђу интегрисани су и сви подсистеми за припрему, извршење и вођење ракете, као што је ракета „АЛАС“.

„Ово је основа за даље усавршавање, јер ракета ’АЛАС‘ није ни финална ни најмоћнија ракета која ће бити лансирана из овог система. У Војнотехничком институту се развијају и ракете ’кошава 1‘ и ’кошава 2‘ и тиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на преко 50 километара и они ће имати бојеву главу велике разорне моћи, способне да униште утврђене циљеве и значајне стационарне објекте“, нагласио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.

Указујући на значај данашњих испитивања, потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање Генералштаба, истакао је да је реч о гађању из артиљеријског оруђа ЛРСВМ М18 — лансера ракета чији је развој почео у Војнотехничком институту пре две године, а сада је при крају завршетак припрема за завршно испитивање.

© Фото : Министарство одбране Србије/Јово МамулаДраматично је скраћена припрема за отварање ватре.
„Огањ“ за три минута испаљује ракете: Војска Србије ојачала артиљерију /фото, видео/ - Sputnik Србија
Драматично је скраћена припрема за отварање ватре.

Оруђе је намењено за гађање циљева на великим даљинама.

Има лако оклопљену кабину која штити посаду од гелера и пушчане муниције.

„Ракета ради по принципу вођења оптичким каблом, где не постоји могућност ометања ракете у току лета и оператор који лансира ракету у рејону циљева бира циљ који ће гађати“, нагласио је потпуковник Пухача.

Како је истакао, очекује се да у наше наоружање буде уведена наредне године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала