Преминуо редитељ Игор Вук Торбица

© Фото : Скриншот ЈутјубИгор Вук Торбица
Игор Вук Торбица - Sputnik Србија
Пратите нас
Породица и пријатељи редитеља Игора Вука Торбице саопштили су је да познати редитељ преминуо јуче у Ровињу.

„Напустио нас је у 33. години Игор Вук Торбица, позоришни редитељ. Рођен у Дрвару, одрастао у Ровињу, школовао се и живео и радио у Београду, као и у многим најзначајнијим позориштима широм региона. У граду који је волео и одабрао, направио је неке од својих најбољих представа, као и у Загребу, Љубљани, Новом Саду, Ријеци, Сомбору, Битољу“, наводи се у саопштењу породице и пријатеља редитеља, преноси РТС.

„'Хинкеман', 'Царство мрака', 'Мизантроп', 'Тартиф', 'Тит Андроник', 'Бакхе', 'Крваве свадбе', неки су од наслова по којима ћемо га памтити. А памтићемо га и по нечем много већем. По снази и страсти да усади љубав према позоришту и животу, у срца свих нас који смо га упознали“, додаје се у саопштењу.

Време и место сахране Торбице биће накнадно објављени.

Игор Вук Торбица је рођен у Дрвару 1987. године.

Дипломирао је на Факултету драмских уметности, 2013. године у Београду, у класи професорке Алисе Стојановић. Као најбољи студент позоришне режије у генерацији, добитник је награде "Хуго Клајн".

На трећој години студија, његова испитна представа "Покојник" добила је главну награду фестивала "Студио фест" и бива уврштена у редовни репертоар Југословенског драмског позоришта.

Режирао је "Царство мрака" Лава Толстоја (Народно позориште у Београду), "Разбијени врч" Хајнриха фон Клајста (Југословенско драмско позориште), Молијереовог "Дон Жуана" (Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина), "Хинкемана" Ернста Толера (Загребачко казалиште младих, Загреб), "Приче из Бечке шуме" Едена фон Хорвата (Градско драмско казалиште "Гавела").

На Југословенском позоришном фестивалу Без превода у Ужицу 2016. године, Торбица добија награду "Ардалион" за најбољу режију за "Хинкемана", која је уједно проглашена и за најбољу представу фестивала.

За поставку истог комада награђен је и на 31. фестивалу Гавелине вечери.

"Хинкеман" је овенчан и Наградом хрватског глумишта за најбољу драмску представу у целини на 24. међународном фестивалу малих сцена у Ријеци добија чак четири признања жирија.

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала