РИК: 21 листа, 50 одсто више посматрача...

© AP Photo / Дарко Војиновић / Избори 2017, Србија
Избори 2017, Србија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић изјавио је данас да ће на изборима у недељу, 21. јуна, учествовати 21 изборна листа, што је највећи број листа у односу на претходна четири циклуса, а пријављено је и око 50 одсто више посматрача у односу на претходне изборе.

Димитријевић је за Танјуг рекао да су припреме за изборе у пуном јеку, наводећи да су јуче сви координатори РИК-а преузели сав изборни материјал у седишту ЈП „Службени гласник“ који је уз пратњу полиције предат радним телима. Радна тела материјал даље прослеђују бирачким одборима, а након тога се у петак и суботу врши само уређење бирачког места и припрема за гласање.

Републичка изборна комисија - Sputnik Србија
РИК одбацила 333 приговора бирача о наставку изборних радњи

Димитријевић је казао да је број бирачких места утврђен на једној од претходних седница и износи 8.385, од чега у иностранству 42.

Утврђено је и укупан број бирача на основу кога су штампани гласачки листићи, а то је 6.583.665 бирача. Штампана је и резерва која је одређена законом, а то је 0,5 процената од укупног броја бирача.

„Очекујемо потврду, односно решење од Министарства за државну управу и локалну самоуправу о коначном броју бирача с обзиром да је од 6. до 17. јуна било појединих уписа у бирачки списак“, рекао је Димитријевић.

Према његовим речима, пријављено је 50 одсто више посматрача у односу на претходне изборе, и то је, каже, још једна од карактеристика ових избора, па ће тако бити 3.341 домаћи и 111 страних посматрача.

„Ми смо од овог изборног циклуса нашим упуством предвидели да ће и домаћи и страни посматрачи бити присутни у свакој фази изборног поступка, како у раду РИК-а, тако и у раду других органа за спровођење избора - од штампања гласачких листића до завршетка гласања“, рекао је Димитријевић.

Када је реч о мерама заштите које ће се спроводити у дану за гласање због вируса корона, Димитријевић каже да је РИК одмах након наставка спровођења изборних радњи упутио молбу Кризном штабу за спречавање заразне болести ковид 19 ради давања препорука како би се заштитили и подносиоци листа и сами бирачи.

РИК - Sputnik Србија
РИК одбацио приговор Руске странке
„Те препоруке су стигле у РИК. Ми смо их одмах проследили свим општинама преко радних тела до бирачких одбора. Биће примењене опште мере заштите као што је ношење заштитних маски, рукавица, биће дезинфекциона средства на самом бирачком месту, а препорука је да се одржава раздаљина од најмање једног метра ако се више људи затекне на бирачком месту“, рекао је Димитријевић.

Председник РИК-а је подсетио да је бирачки одбор дужан да одржава ред на бирачком месту.

Димитријевић је подсетио да се прелиминарни резултати могу очекивати у неким каснијим сатима након затварања бирачких места у недељу у 20 часова, а коначни резултати 96 сати од момента затварања бирачких места, дакле 25. јуна у 20 часова, уколико се не буду понављали избори на појединим бирачким местима у Србији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала