Албанци дали ултиматум, траже место премијера: Нова криза на помолу у Скопљу

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIАлбанска и македонска застава на протесту у Скопљу
Албанска и македонска застава на протесту у Скопљу - Sputnik Србија
Пратите нас
Северна Македонија је пред новом национално-политичком кризом: Најјача партија македонских Албанаца тражи место премијера после ванредних парламентарних избора заказаних за мање од месец дана, или у супротном неће пристати на формирање нове владе.

То је порталу Плусинфо рекао неименовани званичник Демократске уније за интеграцију, партије Алија Ахметија, најављујући да ће лидер странке име кандидата за премијера објавити првог дана кампање, преноси РТС.

Радмила Шекеринска - Sputnik Србија
Скандал у Северној Македонији: Министарка одбране на слици са симболима ОВК /фото/

„Уколико Заев или Мицкоски одбију понуду, а ДУИ освоји највише гласова међу албанским странкама, влада неће бити формирана. Уследиће политичка криза и нови избори“, рекао је функционер Демократске уније за интеграције.

Лидер владајуће Социјалдемократске странке, Зоран Заев унапред је одбио захтев Ахметијеве партије, наводећи да овакав потез представља ултиматум, којим ДУИ затвара врата будуће коалиције.

Против Ахметијевог предлога изјаснио се и први човек Алијансе за Албанце, Зијадин Сеља.

„Време је за првог Албанца на месту премијера Северне Македоније", рекао је лидер Демократске уније за интеграције.

Иако Ахмети није помињао имена, албански медији у Северној Македонији наводе да ће његов кандидат за место шефа владе бити Љазим Дестани.

„ДУИ нема легитимитет да говори о потребама грађана. Њихових 18 година обележила су неиспуњена обећања, скандали, лажи и манипулације“, рекао је председник Алијансе за Албанце, Зијадин Сеља.

Изјава лидера Алијансе за Албанце, која је као и ДУИ била део владајуће коалиције на чијем су се челу налазили социјалдемократе Зорана Заева, уследила је пошто је Али Ахмети рекао да је време за Албанца на челу владе Северне Македоније.

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов - Sputnik Србија
Бугарска: Уместо што се свађају с нама, Македонци боље да пазе да не постану мањина у својој земљи

Сеља је, истовремено, подсетио да је Ахмети пропустио седницу парламента на којој је потврђен избор Таљата Џаферија на место председника Собрања. Избор првог Албанца на чело парламента пратила је серија инцидената, које су организовале присталице ВМРО-ДПМНЕ.

Једнако оштар према Ахметију био је и Зоран Заев, који је рекао да ДУИ неће бити део будуће владајуће коалиције, уколико захтев Ахметија буде да његова странка добије место премијера.

Суштински, Демократска унија за интеграцију, настала демилитаризацијом Ослободилачке националне армије после потписивања Охридског споразума 2001. године, била је део свих владајућих коалиција од тренутка када је први пут изашла на изборе.

На последњим изборима, пак, чак 70.000 Албанаца гласало је за СДСМ, односно свега око 12.000 мање него за Ахметијеву странку, што је изазвало пометњу на албанској политичкој сцени.

Ванредни парламентарни избори у Северној Македонији заказани су за 15. јули.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала