Моћ руског оружја: Чиме ће овогодишња парада поводом Дана победе одушевити свет /видео/

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСамоходна артиљеријска оклопна возила "Мста С" на генералној проби Параде победе на Црвеном тргу у Москви
Самоходна артиљеријска оклопна возила Мста С на генералној проби Параде победе на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
На овогодишњој паради која ће бити одржана 24. јуна Црвеним тргом у Москви проћи ће рекордан број војне технике -234 јединице савремене и историјске копнене војне технике, а неке од њих гледаоци ће имати прилику да виде први пут, преноси телевизија „Звезда“.

Механизовани део параде Победе отвориће најмасивнији тенк из периода Другог светског рата Т-34-85. Возило је базирано је на моделу Т-34 из 1942. године. Уградња топа калибра 85 милиметара и структурална побољшања значајно су повећали борбену ефикасност у поређењу са Т-34-76.

Након историјске технике, на најлепшем тргом у Русији појавиће се оклопна возила „Тигар-М“ и „Тајфун-К“. „Тигар“ је направљен за превоз људи и робе. Савремени оружани сукоби показали су да је таква техника веома тражена и да у много ситуација може да спаси живот војницима.

На војној паради учествоваће и хаубице „Мста-С“ и „Коалиција-СВ“. Најновија самоходна хаубица „Коалиција-СВ“ калибра 152 милиметра намењена је уништавању тактичких нуклеарних средстава, оклопних возила, артиљеријских и минобацачких батерија, живе силе и других објеката.

Обалски ракетни комплекс „Бал“ биће први пут представљен у Москви на војној паради, а у стању је да погоди циљеве на растојању од 120 километара са ракетом Х-35 и на растојању од 260 километара са ракетом Х-35У.

Гледаоци ће први пут имати прилику да виде тешки вишецевни ракетни систем „Тосочка“, који ће званично бити представљен на Паради победе 24. јуна.

Председник Русије Владимир Путин раније је саопштио да ће Парада победе, поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату бити одржана 24. јуна. Парада, која се традиционално одржава 9. маја, одложена је, по одлуци председника, због пандемије вируса корона.

Конвој војне технике креће се према Москви - Sputnik Србија
У Москву стигла војна техника за Параду победе /фото, видео/

Због вируса корона Дан победе је 9. маја био обележен ваздушном парадом у Москви. Небо над Москвом испунило је 75 авиона и хеликоптера, који су летели у различитим формацијама, а посебно су биле приказане и специјалне акробације.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала