Масовни банкрот америчких произвођача нафте из шкриљаца

© AP Photo / Eric GayЗалазак сунца иза црпне пумпе за нафту у Тексасу
Залазак сунца иза црпне пумпе за нафту у Тексасу - Sputnik Србија
Пратите нас
САД је на ивици рекордног колапса у производњи нафте. Број гасних и нафтних постројења је смањен на минимум, производња непрекидно опада. Компаније масовно објављују банкрот и обустављају рад. У јуну је жртва колапса цена нафте постао велики произвођач нафте из шкриљаца — Extraction Oil & Gas.

Према прогнозама, само ове године више од стотину фирми ће банкротирати. Аналитичари очекују крах нафте из шкриљаца, уколико цене нафте не буду као пре кризе.

Пад производње

Американци су 2019. године преузели водећу позицију у производњи нафте, престигли су Русију и Саудијску Арабију, а помогла им је нафта из шкриљаца. Први пут након 70 година САД су постале нето извозници црног злата.

Кина и Америка - Sputnik Србија
Кинези би могли да преузму америчке компаније за производњу нафте из шкриљаца
„Нафта индустрија је склона изненађењима. Револуција нафте из шкриљаца је окренула наглавачке цене нафте, производњу и трговинске токове“, изјавио је тадашњи бивши саветник за енергетику председника Џорџа Буша млађег и шеф консултантске компаније Rapidan Energy Боб Макнели.

Претпостављало се да ће се проблеми појавити 2021. године, али је избила пандемија вируса корона. Потражња за енергентима је такорећи престала, цене нафте су опале. Пре свега су погођени произвођачи нафте из шкриљаца који су се задужили и немају довољно инвестиција. Управо они су били главне жртве рата цена између Русије и Саудијске Арабије. Вашингтон верује да је Москва срушила тржиште, да би потиснула америчке произвођаче.

Производња у САД опада већ неколико месеци, падајући са 13,1 до 11,1 милиона барела дневно. Јунски извештај америчке Управе за енергетске информације (ЕИА) предвиђа даљи пад. Према њиховој прогнози, у мају ће производња нафте у седам најпродуктивнијих базена нафте из шкриљаца, опасти до 7,632 милиона барела дневно. Конкретно, у Пермском базену, који представља више од половине целокупне производње нафте из шкриљаца, до 4,5 милиона, у Игл Форду до 1,3 милиона.

До краја године ће Сједињене Државе дати највећи допринос смањењу глобалних испорука нафте, наведено је у извештају.

Талас банкротства

Према подацима компаније Haynes & Boone, од јануара стечајни поступак је покренуло 36 нафтних и гасних компанија са укупним дугом од око 25,2 милијарде долара. Међу њима је један од највећих произвођача нафте из шкриљаца Whiting Petroleum, као и California Resources и пионир у индустрији нафте из шкриљаца Chesapeake Enеrgy.

Нафтне пумпе компаније Лукоил у западном сибирском граду Когалим у Русији - Sputnik Србија
Како се цене нафте могу мењати током лета
„Chesapeake Enеrgy је на свом врхунцу производила више америчког гаса него било ко други, осим Exxon, а њена тржишна вредност је достигла 38 милијарди долара. Chesapeake је створила својеврсни модел производње нафте из шкриљаца, који се сада распада“, истиче агенција „Блумберг“.

У јуну, још један велики произвођач нафте из шкриљаца Extraction Oil & Gas, који није на време исплатио каматне стопе за дуг, обратио се суду како би започео стечајни поступак.

„Након анализирања свих могућих опција, дошли смо до закључка да је добровољни банкрот у складу са чланом 11 уз подршку наших кључних поверилаца, најбољи излаз из ситуације“, изјавио је извршни директор компаније Мет Овенс.

„Фајненшл тајмс“ истиче да се положај компаније Extraction значајно погоршао када је њен новчани ток опао и када су банке смањиле кредитне линије. У мају су инвеститори упозорени на могући прекид активности.

Према прогнозама аналитичара компаније Rystad Energy, ове године око 140 америчких нафтних и гасних компанија ће поднети захтев за банкрот. Производња нафте из шкриљаца у САД може пасти испод пет милиона барела дневно. Немогуће је вратити се на претходне количине производње услед пада потражње који је изазвала пандемија.

Танкер са нафтом - Sputnik Србија
Не могу без руске нафте: Како је Америка помогла Русији да изађе као победник из „нафтног рата“
„Највероватније ће проћи године пре него што произвођачи нафте из шкриљаца поново достигну ниво као раније, ако се то уопште и догоди“, наводи „Вол стрит џурнал“.

Према истраживању Федералне резервне банке у Даласу, чак и у релативно „јефтином“ пермском базену нафте из шкриљаца у Западном Тексасу, за профитабилност је потребно просечно 49 долара по барелу. Према подацима ФРБ, при износу од 40 долара само 15 одсто произвођача ће преживети током године.

Али не очекује се пораст цена који би могао да спаси произвођаче нафте из шкриљаца. Према прогнози ЕИА, просечна цена нафте типа Брент 2020. године биће 34,13 долара и 45,62 долара 2021. године, а нафте типа ВТИ 30,10 долара ове године и 43,31 следеће.

Ако цене нафте не порасту до нивоа који је био пре пандемије коронавируса, америчка индустрија нафте из шкриљаца би могла пропасти, упозорио је аустралијски аналитички центар „Институт за економију и мир“.

Прочитај још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала