Шта брине Путина: Песков открио зашто је руски председник забринут за међународну безбедност

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин посматра ваздушну параду поводом Дана победе
Руски председник Владимир Путин посматра ваздушну параду поводом Дана победе - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за руски „Први канал“ открио је да, у светлу немира у САД, руског председника забрињава питање посвећености америчких партнера заједничким споразумима који регулишу међународну безбедност.

„Брине га у којој је могуће веровати споразумима које је склопио са политичким партнером и колико су поступци његовог политичког партнера предвидиви, у овом случају – председника САД (Доналда Трампа)“, рекао је Песков.

Портпарол Кремља је додао да је руски лидер забринут због ризика да у наредним месецима остане без споразума, који регулишу међународну безбедност. Према његовим речима, то представља велику опасност по цео свет.

Мајк Помпео и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Русија: Очекујемо конкретне предлоге за обнављање дијалога о стратешкој стабилности

„Председнику Путину је важно да зна да насупрот себе има некога ко може с њим одговорно водити дијалог како би се та ситуација исправила“, прецизирао је Песков.

Према његовим речима, многе светске престонице, укључујући и Москву, забринуте су због тога што су поступци Вашингтона непредвидиви, али да руска страна рачуна на то да ће са САД разговарати о проблемима стратешке стабилности.

Он је додао да дипломатија није појава где се поруке шаљу преко друштвених мрежа, истакавши да, када је реч о најосетљивијим темама, као што је тема стратешке стабилности, „дијалог не трпи буку“.

Песков је изразио наду да први покушаји да се разговара о томе на експертском нивоу неће наићи на зид неразумевања.

Самоходна артиљеријска оклопна возила Мста С на генералној проби Параде победе на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Моћ руског оружја: Чиме ће овогодишња парада поводом Дана победе одушевити свет /видео/

Како је Путин донео одлуку о одржавању параде

Говорећи о предстојећој Паради победе, која је заказана за 24. јун, портпарол Кремља је рекао да је Путин доносио одлуку на основу детаљне анализе епидемиолошке ситуације у земљи, засноване на закључцима научника и стручњака.

Он је додао да је одлуци претходио прилично дуг период режима самоизолације, који је трајао скоро два месеца.

„Људи су били веома дисциплиновани што је помогло да се обустави пораст стопе обољења и спречи оптерећеност здравственог система“, оценио је Песков.

Он је додао да је пандемија поделила многе земље, али да се Русија у тој ситуацији трудила да помогне другим државама.

„Пандемија је изазвала антагонизам између појединих земаља. Што се тиче Русије, Путин има доследан став. Од самог почетка, када смо сазнали да број оболелих у Кини расте, Путин је више пута разговарао са председником Кине. Тада је Русија понудила помоћ кинеским пријатељима, као и другим земљама“, рекао је Песков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала