Директор црногорске полиције: Повампирење четништва озбиљна претња региону

Пратите насTelegramOdyssey
Наводна одбрана угроженог православља, насртаји на уставно уређење Црне Горе као грађанске државе, повампирење четништва, снажење десничарских покрета озбиљна су безбедносна претња региону, изјавио је данас директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић.

Вељовић је казао да Стратегија националне безбедности између осталих претњи препознаје верски радикализам и говор мржње као реалне претње безбедности грађана.

„Фалсификати континуитета и фалсификатори историје угрожавају виталне националне интересе безбедности делујући са позиције антицрногорског и антидржавног подривања институција и државе“, оценио је Вељовић.

Он је додао да асиметричне и хибридне претње и насртаји на Црну Гору долазе са препознатљивих адреса региона и међународне заједнице.

Подгорички парох Никола Пејовић - Sputnik Србија
Подгорички парох: Директор полиције Црне Горе шири безбедносну и здравствену панику

„Наводна одбрана угроженог православља, насртаји на уставно уређење Црне Горе као грађанске државе, повампирење четништва, снажење десничарских покрета на платформи националног шовинизма, радикализма и екстремизма озбиљна су безбедносна претња региону“, упозорио је Вељовић.

Он је рекао да је деведесетих година црква у једној руци држала крст а у другој митраљез, позивала се на родољубље и патриотизам, догмама и заблудама манипулисала грађанима.

„Језиком острашћености, мржње и искључивости против свих који се другачије зову или мисле пропадали су планирани пројекти и коштали на стотине хиљада убијених, расељених и несталих, угашених домова и огњишта и вековног данашњег заостајања“, казао је Вељовић.

Он је навео да су, нажалост, многи од тих истих актера и данас присутни и дошли са ратовима окрвављених простора.

„И не жале што се то десило искуством грешника него жале што са тада актуелним политикама у започетим пројектима нису успели и што је још трагичније, данас би тридесет година касније, на исти начин деловали свесни цене коју смо као друштво платили“, рекао је Вељовић у интервјуу за агенцију Мина.

Он је казао да и данас малолетну децу у црногорским националним ношњама појединци гурају у први план тамо где се све говори и чини да Црна Гора нестане.

Црногорска полиција - Sputnik Србија
Црногорска полиција: Нећемо обезбеђивати јавна окупљања на којим је више од 200 људи

Вељовић је оценио да се деца и млади инструментализују да би се лакше манипулисало у остварењу наводних светих циљева што представља безбедносну претњу коју најбоље осликава језик мржње и такозване борбе за угрожено православље и српство на друштвеним мрежама.

„Зар није безбедносни изазов и претња када то родитељи знају, прихватају и одобравају јер се деца не рађају са мржњом већ је носе из породице као оправдан и користан начин понашања и опхођења“, сматра је Вељовић.

Он је упозорио да је реално могуће да се историјске и безбедносне грешке понове са несагледивим последицама.

„Зар није примитивизам и људско посрнуће онакав екстреман начин насртаја и дивљачког понашања према припадницима полицијске организације који су нечији синови и родитељи само због тога што професионално раде свој посао и старају се о интересима мира и безбедности“, рекао је Вељовић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала