Преминула европска шампионка Бобана Момчиловић Величковић

© Фото : YouTube/Radio Televizija BorЕвропска шампионка у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић
Европска шампионка у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Репрезентативка Србије у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић преминула је у 31. години после краће и тешке болести.

Бобана Момчиловић Величковић је у фебруару ове године освојила титулу првака Европе у дисциплини ваздушни пиштољ 10м у Вроцлаву у Пољској.

„Иако је прерано напустила животну сцену, Бобана Момчиловић Величковић је оставила неизбрисив траг у историји српског стрељаштва. Место и време испраћаја Бобане Момчиловић Величковић ће бити накнадно саопштени“, наводи се у саопштењу Стрељачког савеза Србије, преноси РТС.

Рођена је 25. јануара 1990. године у Бору. Стрељаштвом је почела да се бави са девет година у родном граду и била је чланица клуба Бор 030. Прву медаљу на великим међународним такмичењима освојила је 2007, када је на Европском првенству у Довилу изборила бронзу ваздушним пиштољем у јуниорској конкуренцији.

Врло брзо доказала је велики потенцијал, па је за сениорску репрезентацију дебитовала још као јуниорка.

У сениорском дебију на највећим такмичењима, на шампионату Европе у Меракеру 2010. постала је шампионка Европе ваздушним пиштољем. Исти успех поновила је и на ЕП у Виерумаекију 2012, као и ове године на Европском шампионату у Вроцлаву.

Од свог дебија у сениорској конкуренцији 2010, у једанаест учешча, чак осам пута пласирала се у финални део такмичења, међу осам најбољих. Освојила је четири медаље, јер сем са три злата окитила се и једном бронзом, у Ђеру 2018.године.

На Олимпијским играма учествовала је два пута, у Лондону 2012. и Рио де Жанеиру 2016. Пре четири године на ОИ у Рију освојила је седмо место ваздушним пиштољем.

У ризници има и једно злато и једно сребро на турнирима Светског купа.

Као чланица екипе Србије је пет пута била шампион Европе (2010, 2011, 2013,2017, 2020), а 2014. у Гранади се окитила и титулом шампиона света. Сем пет златних медаља, Бобана је, као чланица екипе Србије, освојила и по једно сребро и бронзу на шампионатима Европе.

У свом последњем наступу за репрезентацију Србије, на Европском првенству ваздушним оружјем крајем фебруара и почетком марта у Вроцлаву, најпре је убедљиво освојила титулу појединачног шампиона Старог континента. Затим је дала велики допринос у освајању екипне титуле нашег националног тима и са два злата постала једна од најуспешнијих учесница такмичења у Вроцлаву.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала