Хапшења и протјеривања свештенства обесмислила дијалог црногорских власти и СПЦ

© Фото : Петар ДрашковићСвештеник у Никшићу током пртеста због хапшења владике Јоаникија и свештенства
Свештеник у Никшићу током пртеста због хапшења владике Јоаникија и свештенства - Sputnik Србија
Пратите нас
Након хапшења и протјеривања свештенства и монаштва Српске православне цркве у Црној Гори на челу са шестосатним исцрпљујућим ислеђивањем митрополита Амфилохија у Центру безбjедности Подгорица, све је више оних који вјерују да је дијалог власти и СПЦ обесмишљен и да није могућ било какав договор.

То увјерење је појачано чињеницом да је црногорски предсједник Мило Ђукановић расписао изборе за 30. август што актуелном саставу парламента не даје више никакву формалну могућност да у овом сазиву „поправи“ спорни Закон о слободи вјероисповјести.

Дијалог у атмосфери прогона цркве нема смисла

Кључно питање које се сада намеће јесте да ли дијалог СПЦ и власти и даље има смисла у атмосфери отвореног линча и прогона цркве и свештеника. Иако је разговор увијек најбоље решење, аналитичар Бошко Вукићевић сматра да с обзиром на идеолошку орјентацију власти у Подгорици - тако нешто више није извјесно.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Sputnik Србија
Тужилац шест сати испитивао Амфилохија преко „вајбера“: Адвокати се жале да је хтео да га исцрпи

„Дијалог Владе Црне Горе и Цркве и до сада је имао трновит пут, имајући у виду да током свих досадашњих састанака двије стране није било могуће уочити неке тачке око којих би било могуће усаглашавање. Наиме, и поред крајње помиритељског става Цркве који је ишао у правцу постизања неке врсте компромиса, и који је подразумијевао поштовање универзално прихваћеног права својине, црногорска власт је одлучила да истраје у намјери бесправног одузимања имовине. Осим тога, током таквих разговора црногорски режим је желио да се брутално умијеша и у питања која га према уставној одвојености Цркве и државе не дотичу, тј. да одлучује о самом устројству Цркве у Црној Гори“, подсјећа Вукићевић за Спутњик.

Наш саговорник истиче и да су се у међувремену у Црној Гори такође десиле литије, које су, како оцјењује - својом незабиљеженом масовношћу довеле црногорски режим у један прилично незавидан преговарачки положај.

Излишни разговори с владом у техничком мандату

„Мишљења сам да су се властодршци, а прије свих црногорски предсједник, након незапамћено бројних молитвених шетњи покајали због изгласавања неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести, чији је циљ био одузимање црквене имовине.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ. - Sputnik Србија
Епископски савет обелоданио детаље преговора са Милом на којима су добили непристојну понуду

Међутим, они сада више „немају куд“, јер и евентуално повлачење закона, као и истрајавање на њему, доноси им политичку пропаст“, децидан је Вукићевић.

Наш саговорник стога истиче да у овом тренутку више не види било каквог смисла у настављању дијалога Владе и Цркве око спорног закона, а посебно имајући у виду да је због расписаних избора та Влада већ у техничком мандату.

„Штавише, увјерен сам да ће дата питања са Црквом разматрати нека нова Влада, која ће представљати потпуни дисконтинуитет са досадашњом тродеценијском политиком ДПС-а, као и да ће се она ријешити на начин који задовољава већинско становништво у Црној Гори“, закључује Вукићевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала