У Србији се највише користе три врсте дрога, држава испитује колико су нови наркотици опасни

Пратите насTelegramOdyssey
Најчешће злоупотребљаване дроге у Србији у прошлој години били су марихуана, хероин и кокаин, наводе из Канцеларије за борбу против дрога Владе Србије. Из Канцеларије је наведено и да је у току истраживање које ће показати колико су нови наркотици опасни и присутни у Србији

Упркос великим напорима да се злоупотреба дрога стави под контролу, а незаконита трговина искорени, проблем злоупотребе је и даље присутан што је ризик за јавно здравље и функционисање друштва, саопштила је Канцеларија уочи 26. јуна - Међународног дана борбе против злоупотреба и незаконите трговине дрогама, преноси Танјуг.

Кесице са кокаином - Sputnik Србија
Истражујемо: Какву грешку су направили Црногорци који снабдевају Европу кокаином „крвавом рутом“

Како се наводи, у овој области често се појављују недовољне или нетачне информације различитих врста, а људи, доносиоци одлука, а понекад чак и пружаоци услуга чине да се поремећаји услед злоупотребе дрога не посматрају као последица различитих фактора, већ искључиво као морални неуспех или кривично дело.

„Оно што се често не разуме је то да је проблем злоупотребе дрога резултат сложених интеракција фактора који и нису под контролом појединца, као што су фактори генетике, менталног здравља и околине“, наводи се у саопштењу.

Наводи се и да проблеми услед злоупотребе дрога не би требало да буду посматрани као стечени или подложни искључиво кажњавању.

Канцеларија наводи да у сарадњи с НВО „РеГенерација" тренутно спроводи истраживање које има за циљ повећање ефикасности Система за рано упозоравање на нове психоактивне супстанце.

Заплењен кокаин - Sputnik Србија
Србија је пуна малих Ескобара и Ел Чапа

Резултати овог истраживања показаће и колику опасност у Србији представљају нове психоактивне супстанце.

Према „Светском извештају о дрогама 2020“ који издаје УН Канцеларија за дрогу и криминал (УНОДЦ), 35,6 милиона људи широм света има проблем с дрогама.

Глобално канабис је најчешће коришћена супстанца, а процењује се да га је 192 милиона људи користило у 2018. години.

Исте године, према Извештају, 58 милиона људи користило је опиоиде, око 19 милиона људи користило је кокаин, док је 27 милиона користило амфетамине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала