Шири се подршка одбрани светиња: Лекари, студенти, новинари...

© Sputnik / Небојша ПоповићТранспаренти испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици
Транспаренти испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Стотине црногорских лекара, студената и новинара стало је у одбрану својих колега и светиња у Црној Гори.

Скоро из свих градова у Црној Гори стиже подршка лекарима из Никшића који су се нашли на удару црногорских власти због изражавања личних уверења и ставова и учешћа на литијама.

Никшићки лекари су у саопштењу навели да „категорички одбацују могућност да су на било који начин изманипулисани“.

Синод СПЦ  - Sputnik Србија
Прекините прогон Цркве, то може да угрози мир у региону: Порука Синода СПЦ црногорској власти

„То је била наша одлука, проистекла из жеље да будемо уз своју Цркву и са својим народом. Прво као људи, а потом и као лекари, увек ћемо устати против сваког вида дискриминације, без обзира на националну и јерску припадност онога ко трпи неправду“, поручује се, између осталог, у саопштењу које је потписало 109 лекара из Никшића.

Талас подршке проширио се Црном Гором, па су уз своје колеге и Цркву у одбрани светиња стали и лекари Берана, Бијелог Поља, Мојковца, Подгорице, Пљеваља…

Подршка стигла и од студената

Подршку Српској православној цркви у Црној Гори у одбрани светиња упутили су и студенти.

„Након више од годину дана отворене борбе за правду, истину и љубав и након изјаве наших уважених професора, лекара, након јавног изношења свог става многих часних и храбрих појединаца дошао је и ред на нас студенте“, стоји у прогласу који је потписало 615 студената.

Студенти истичу да међу њима нема поделе према факултетима, граду или држави где студирају, нити има „првих који су се покренули, нити последњих који су се придружили“.

Никшић, литија - Sputnik Србија
Доктори из литије: Траже да се тестирамо на корону, то је притисак

„Сви смо једнаки у овој борби! Спонтано, без било чијег подстицаја у нашим свакодневним разговорима се родила идеја да се окупимо и као једно дамо подршку нашој Светој Цркви!“, поручили су студенти.

Они су навели да је једини притисак који су осетили би „глас њихове савети да треба да учине кешто конкретно“, као и да истакну да су присутни на свим литијама и да се „оштро противе сваком безакоњу“.

„Ако заћутимо, проговориће неправда...“

Група од 79 новинара из Црне Горе упутила је апел власти у Подгорици да „на конкретним примерима покаже вољу да се што пре дође до договора о изменама спорних одредби Закона о слободи вероисповијести и да престане с прогоном и протеривањем свештеника и верника СПЦ“.

„Ако заћутимо, проговориће неправда... Ако зажмуримо, живећемо у мраку... Ми, који се боримо за слободу речи, с истим жаром боримо се и против корупције, организованог криминала, али и за поштовање свих људских права гарантованих Уставом Црне Горе. Због тога са истим жаром борићемо се и за слободу вере“, поручили су новинари у апелу објављеном на Фејсбук страници Беране онлајн.

Новинари указују да су Митрополија црногорско-приморска и епархије СПЦ изложене бруталном прогону од стране власти у Црној Гори, а да је после усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести „ескалирало насиље према свештенству и верницима СПЦ“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала