Рудолф Хес — слободни стрелац или Хитлеров емисар

© Sputnik / Виктор Кинеловский / Уђи у базу фотографијаОптужени Рудолф Хес говори пред трибуналом током Нирнбершког процеса
Оптужени Рудолф Хес говори пред трибуналом током Нирнбершког процеса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Историчари и даље активно проучавају тајне „покретаче“ који су подстакли нацистичку Немачку да нападне СССР 22. јуна 1941. године. Ту спада и игра иза кулиса Берлина и Лондона, током које је у мају 1941. године заменик Адолфа Хитлера у странци, Рудолф Хес, одлетео на Британска острва.

О кључној улози коју је Хес имао у успостављању немачко-енглеских контаката, на основу материјала из државних и министарских архива детаљно је говорио историчар обавештајних служби, доктор филозофских наука Владимир Макаров.

— Какво место је Рудолф Хес заузимао у хијерархији нацистичке Немачке? Колико је он био значајна фигура која би могла бити корисна за тајну комуникацију Лондона са Берлином?

Хес је имао много подређених, укључујући и вође масовних организација НСДАП. Према закону који је Хитлер донео у априлу 1934. године, држава је била подређена странци. Дакле, појединачни министри нису могли ниједан законски нацрт представити Хитлеру без одобрења Хеса. Без сагласности Хесовог штаба, ниједан високи функционер није могао бити именован на другу дужност или унапређен. Хесов штаб је такође утицао на оружане снаге, уводећи националистички дух у војску и елиминишући политички непоуздане високе команданте. 

Адолф Хитлер - Sputnik Србија
„Фирер је био свуда“: Како је Хитлер био у затвору у Москви и служио у америчкој морнарици

Утицај Хесовог штаба на спољну политику извршен је преко фон Рибентропа, који је од 1934. године био стални саветник у Хесовом штабу за питања спољне политике. Поред тога, штаб Хеса је утицао на спољну политику и преко Спољнополитичке управе НСДАП која је била потчињена Хесу. Амбасадоре, опуномоћене министре и високе званичнике Министарства спољних послова је морао да одобри штаб Рудолфа Хеса.

Поред тога, његов штаб је имао специјалне агенте у иностранству, који су га редовно обавештавали о политичкој ситуацији у тим земљама.

— Да ли је совјетска обавештајна служба била заинтересована за Хеса и друге вође нацистичке Немачке? Да лу су познати подаци које је служба сакупила о овој теми?

Наравно, совјетске обавештајне службе нису занемариле личност Рудолфа Хеса. У збирци коју је припремио Лав Соцкови „Агресија. Декласификовани документи Руске обавештајне службе 1934-1941“ налази се потврда „Хитлеров заменик у странци НСДАП — Хес“.

У потврди је наведено: „Хесу не верује само Хитлер, него и чланови странке. Сви знају да му се може у потпуности веровати: неће вас изневерити, неће заинтригирати и неће искористи информације да нашкодити особи која му се поверила. Зато је Хес веома популаран међу члановима странке. Још увек се није истакао као самостални активиста... Хес је неколико пута путовао у иностранство, где је држао говоре као предавач и објашњавао какав је савремени живот у Немачкој... Ово је неприметан (или покушава да буде неприметан) човек на врло угледном положају“.

— Каква је била улога Хеса у успостављању контаката између Берлина и Лондона у предратним годинама? Са којим представницима британске елите је имао контакте?

Поуздано можемо рећи да је управо Хес био главни покретач успостављања блиских контаката с Великом Британијом. Као ветеран Првог светског рата, добро се сећао лекција из рата, а управо — свим силама избегавати рат на два фронта. Да би осигурала слободну руку на Истоку, Немачка мора да има чврста леђа на Западу.

За успостављање контаката са утицајним политичким круговима у Великој Британији, Хес је од 1934. године користио познатог немачког научника, генерал-мајора, професора Карла Хаусхофера. Поред тога, Хес је био његов ученик за време студирања.

Исте 1934. године, Хаусхофер је организовао у Берлину у приватном Хесовом стану, састанак са шкотским аристократом, војним пилотом Дaглас Дaглас-Хамилтоном. Након састанка, Хес је у присуству Карла Хејнца Пинтша, који је био његов лични ађутант и референт за штампу, говорио да се „утицајни британски политичари благонаклоно односе према политици националсоцијалистичке Немачке на истоку Европе“.

© AFP 2023 / FRANCE PRESSE VOIRАдолф Хитлер и Рудолф Хес 1939. године.
Рудолф Хес — слободни стрелац или Хитлеров емисар - Sputnik Србија
Адолф Хитлер и Рудолф Хес 1939. године.

Према речима Пинтша, Хес се 1935. године у Берлину састао са новинарским магнатом лордом Ротермиром и од тада је између њих успостављена „активна комуникација“. 

О улози Рудолфа Хеса у успостављању контаката између немачких и британских политичких кругова у предратном периоду говорио је 21. маја 1946. године у сопственом сведочењу „Англо-немачки односи“ немачки дипломата Калр Клодиус: „...У Немачкој је и међу вођама Националсоцијалистичке партије било присталица зближавања са Енглеском. Пре свега, овде треба навести Хеса који је одрастао у Египту и добро је познавао енглески начин размишљања, а касније је имао утицајне везе у Лондону...Када је Хес одлетео у Енглеску, наравно, било је доста дискусија о томе да ли је он добио тајну мисију од Хитлера. Али ништа истинито о томе нисам чуо. Напротив, у то време се говорило да су ађутанти који су му помогли у „бекству“ наводно ухапшени, и по свему судећи, чак и убијени. Такође не знам ништа истинито о овоме“.

— Колико је, по вашем мишљењу, значајна мисија Хеса у условима у мају 1941. године?

Као што знамо из историје, датум напада Хитлера на СССР био је више пута одлаган због објективних околности (догађаји у Југославији, Албанији и Грчкој). Велика Британија и Француска су 3. августа 1939. године објавиле рат нацистичкој Немачкој, дошло је до „чудног рата“ између Велике Британије и Немачке, а од САД се очекивало да уђе у рат на страни савезника.

Када би започео рат на Истоку, Хитлер би се суочио са претњом од рата на два фронта (што се и догодило касније). У том погледу, покушај постизања одвојених преговора између нациста и Британаца чинио се сасвим логичним. Стога је Хитлер наредио свом заменику НСДАП да припреми терен за споразум са британском владом.

— Да ли се Хес пре свог лета консултовао са Британцима?

Да, јесте. О томе је говорио Пинтш у свом сведочењу: „У децембру 1940. године пратио сам Хеса на његовом путовању на фронт, да би прегледао пољске аеродроме у близини Париза. Ноћ уочи Божића смо провели у париском хотелу „Риц“. Након што се Хес на радију обратио немачком народу, када је изјавио да се мир може очекивати 1941. године, рекао ми је да је у августу 1940. године, на иницијативу војводе Бедфорда и других британских утицајних политичара, у Женеви одржан састанак британских опуномоћеника са опуномоћеником Немачке Албертом Хаусхофером (син генерала Карла Хаусхофера). На овом састанку, Британци су изразили спремност за започињање мировних преговора са Немачком и разјаснили немачке услове.

Адолф Хитлер и Хајнрих Химлер 1944. године - Sputnik Србија
Откривено како је ухваћен најтраженији нацистички бегунац: Химлера одао лажни печат /фото, видео/

Крајем јануара, 1941. године, Хес ме је обавестио да, по одлуци Хитлера, намерава да у блиској будућности полети у Енглеску како би завршио преговоре који су започети у августу 1940. године. Хес је истовремено изразио уверење да ће његово појављивање у Енглеској ојачати став оних британских политичара који траже тренутно склапање мира са Немачком и да ће његов задатак бити успешан“.

Поред тога, мало пре лета, почетком априла 1941. године Хес је послао Алберта Хаусхофера у Женеву код професора Буркхарта, преко кога је Енглезима пренео садржај ових предлога. Неколико дана касније Алберт Хаусхофер се вратио из Швајцарске и позвао из првог немачког града Констанц у Берлин Хесу. Хес је позвао Хасхофера млађег у Аугзбург ради извештаја и рекао Пинтшу: „...дошло је време за његов лет у Енглеску на преговоре“.

— Са којим је конкретним предлозима Хес одлетео у Шкотску?

Рад на тезама које су требале да буду основа тих преговора, Хес је завршио почетком марта 1941. године.

Према речима Пинтша: „Смисао Хесових изјава сводио се на чињеницу да је целокупна политика немачке владе тренутно усмерена углавном на припремање рата против Русије. Сећам се тачне фразе коју је Хес рекао у вези са тим: „Ослободиће се силе, повезане на Западу, које се могу употребити против Русије“.

— Да ли се зна каква је била Хитлерова реакција на Хесов лет?

Да. У архивама је сачувано сведочење очевидаца Пинтшовог извештаја Хитлеру. Ађутант Ото Гјунше и Хејнц Линге у совјетском заробљеништву сведочили су о догађајима који су се догодили у резиденцији фирера, где се његов лични ађутант појавио са извештајем о Хесовом лету: „У мају 1941. године Хитлер се вратио у своју резиденцију, дворац „Бергоф“, где је надгледао операције немачких трупа против Југославије и Грчке. Једанаестог маја око 10 сати Хитлеров ађутант Алберт Борман, се појавио у чекаоници испред Хитлеровог кабинета са Хесовим ађутантом Пинтшом. Пинтш је држао у рукама белу, запечаћену кесу. Алберт је замолио да пробуде Хитлера и да му јаве да је дошао Пинтш са хитним писмом од Хеса...

CC BY-SA 3.0 / Bundesarchiv / Friedrich Franz Bauer / Himmler und Hess bei der SS in Dachau. Besichtigung eines Lager-Modells.Хајнрих Химлер и Рудолф Хес са макетом логора Дахау
Рудолф Хес — слободни стрелац или Хитлеров емисар - Sputnik Србија
Хајнрих Химлер и Рудолф Хес са макетом логора Дахау

Брзо се појавио шеф полицијског штаба Хитлера. Хитлер му је наредио да ухапси Пинтша. Шеф полицијског штаба је обро познавао Пинтша и повео га је код себе. Пинтш је био шокиран. Касније се испоставило, Пинтш је рекао шефу полицијског штаба следеће: он је био убеђен да је Хес полетео у Енглеску уз знање и сагласност Хитлера и стога уопште не разуме разлоге свог хапшења. Још крајем јануара 1941. године, Хес је у поверењу рекао Пинтшу да, по одлуци Хитлера, намерава да полети у Енглеску како би завршио преговоре започете у августу 1940. године.

Британци су током преговора најавили спремност Енглеске да започне мировне преговоре са Немачком. Предуслов који су имали је био раскид пакта о ненападању, који је био склопљен 1939. године између Немачке и Совјетског Савеза. Хес је рекао Пинтшу да су Хитлер и он пристали да испуне британске услове, али је Хитлер хтео да одложи почетак одређених преговора са Енглеском до окупације Балкана. Смисао разговора између Хеса и Пинтша се сводио на то да је политика тадашње Немачке била усмерена на припремање рата против совјетске Русије“.

— Што се тиче политичара тог времена, како су они реаговали на оно што се догодили?

Неколико дана након лета Хеса у Енглеску, немачка званична штампа је почела да објављује верзију о његовој смрти у авионској несрећи, а затим о „лудилу“. Међутим, ни прва ни друга верзија нису имале одговарајући ефекат. У свом дневнику зет Мусолинија, министар спољних послова Италије гроф Галеацо Ћано, помиње овај догађај неколико пута: „12. мај 1941. године… Чудно немачко саопштење извештава о смрти Хеса у авионској несрећи. Не могу да сакријем свој скептицизам у поузданост ове верзије. Сумњам чак и у то да је он уопште мртав. Има нечег мистериозног у овоме, упркос чињеници да Алфиери потврђује извештај о катастрофи“.

Адолф Хитлер и Ева Браун - Sputnik Србија
Хитлер је мртав, јавља Жуков Стаљину

— По вашем мишљењу, ко је спречио Хеса да испуни свој задатак о припреми одвојених преговора између Немачке и Велике Британије?

Са великом сигурношћу можемо рећи да је „мисију Хеса“ прекинуо господин Винстон Черчил, коме није одговарало даље јачање немачког утицаја на европском континенту. Напротив, оружани сукоб између нацистичке Немачке и совјетске Русије у потпуности би задовољио амбиције Албиона. Када би две континенталне силе искрвавиле у немилосрдној борби (националсоцијалисти против комуниста), Велика Британија би заузела водећу позицију у Европи. Међутим, историја је одредила другачији ток догађаја.

— У ком степену су декласификовани материјали у Великој Британији, који се односе на посету Хеса?

Као што се може видети из информација објављених на сајту spandau-prison.com „скоро сав материјал је одавно декласификован, већина је објављена на интернету“. Креатори овог сајта такође наводе као потврду речи британског историчара Питера Петфилда из последњег издања његове познате књиге „Тајна мисија Рудолфа Хеса“: „Током 1991. и 1992. године сви документи о Хесу који су декласификовани до 2017. године, на које се позивамо у овој књизи, били су отворени“.

Шта се крије иза речи „скоро сви материјали“, тешко је рећи. Али не бих очекивао ид Британаца сензационалне документе о мисији Хеса. Превише добро „љубавница мора“ зна како да чува своје тајне. Ово, главном није ни потребно. Прави разлог Хесовог лета код Британаца је и овако јасан: добијање њихове подршке пре одласка на Исток. Да ли је Адолф Хитлер знао за Хесове планове, наравно да је знао. Као што је наведено у сведочењу Пинтша, Хес је одлетео у Шкотску по наредби фирера.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала