Упркос санкцијама: Иран представио наоружање домаће производње /видео/

© AP Photo / Sajjad SafariИрански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу
Ирански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу - Sputnik Србија
Пратите нас
Исламска република већ годинама све више развија своју домаћу индустрију оружја, почевши то да ради суочена са међународним санкцијама и неспособношћу да купује оружје у иностранству. Последњих година, држава је између осталог развила сопствене тенкове, превозе, радаре, системе противваздушне одбране и млазњаке.

Исламски револуционарни гардијски корпус (ИРГЦ) представио је најновије додатке свом арсеналу оружја, укључујући нови оклопни транспортер, беспилотне летелице и митраљез, а све их је произвела иранска Истраживачка и самостална организација копнених снага ИРГЦ-а.

Оклопни транспортер, БТР-50, унапређена је верзија свог претходника Макран, која се може похвалити побољшаним оклопом и куполом са наоружањем. Потоњи је опремљен бољим системом за управљање ватром, термалним системом ноћног вида и ласером за мерење растојања. Купола је наоружана аутоматским топом калибра 30 мм и митраљезом калибра 7,62 мм, а оба оружја контролошу се изнутра.

Уз све то, ИРГЦ је представио своју најновију беспилотну летелицу, под називом Ме'рај-1, која ће допунити арсенал домаће развијених и произведених беспилотних летелица, међу којима су недавно презентоване Карар борбена беспилотна летелица и Абабил шпијунска беспилотна летелица. Ме'рај-1 може да пређе до 1.000 километара, да се задржава у ваздуху преко 10 сати, да се подигне на надморску висину од 3,7 километара и да носи пет килограма корисног терета.

Иранска војска такође је представила свој најновији митраљез, Со'бан-1, домаћу модификацију руског ПРД-а и машину за тражење мина. Машина може да открије мине укопане до 30 цм дубоко у земљу на удаљености од 30 метара, а способна је и да чисти минска поља брзином од 10 километара на сат.

ИРГЦ је такође представио њихов најновији борбени авион, који су у потпуности развили ирански инжењери. Косар-3 је последња итерација косарских млазњака, а иранска војска сматра је борцем четврте генерације. Авион има варијанте са једним или двоструким седиштем и дизајниран је за мисије ваздушне подршке блиског домета.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала