Америка: Нове санкције против „Северног тока 2“ ─ у склопу нацрта одбрамбеног буџета

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода „Северни ток 2“
Изградња гасовода „Северни ток 2“  - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Сенат укључио је додатне санкције против „Северног тока 2“ у нацрт буџета националне одбране, изјавио је конгресмен-републиканац Стив Вомак.

Вомак је рекао да руске власти желе да искористе пројекат „Северни ток 2“ као инструмент присиле, као и да је циљ пројекта да се повећа зависност Пољске и Украјине од руског гаса.

„Поносим се што сам коаутор санкција које имају за циљ заустављање изградње гасовода и поздрављам Сенат јер је укључио тај приоритет у нацрт буџета националне одбране“, написао је он на свом Твитер налогу.

Сенат, под контролом републиканаца, и  Представнички дом, под контролом демократа, представљају своје верзије нацрта одбрамбеног буџета. За коначну верзију гласају оба дома и она иде председнику на потписивање.

С друге стране, бивши немачки канцелар Герхард Шредер сматра да предстојеће америчке санкције против „Северног тока 2“ представљају намерни прекид трансатлантског партнерства, пише немачки  „Ханделсблат“ позивајући се на став Шредера припремљен за саслушање пред Одбором за економију и енергетику Бундестага.

Изградња гасовода „Северни ток 2“  - Sputnik Србија
„Форбс“: Нове америчке санкције против „Северног тока 2“ бесмислене

„Више од 120 компанија из области бродоградње, инжењерства, заштите животне средине и безбедности, које раде или су сарађивале са 'Норд Стрим 2' - директно су погођене. Свака од тих компанија садржи европска радна места која су у опасности“, истакао је Шредер који је сада председник Одбора акционара компаније „Норд Стрим 2“.

Он истовремено упозорава да би финансијске последице санкција биле изузетно озбиљне.

„Улагања од 12 милијарди евра у европску инфраструктуру била би у опасности, а потрошачи у Европи суочили би се са додатним трошковима у висини од четири милијарде евра годишње“, рекао је он.

Бивши немачки канцелар истиче да санкције против НАТО савезника за време економске рецесије „нису ништа друго до намерно раскидање трансатланстког партнерства, напад на европску економију и недопустиво кршење суверенитета ЕУ и енергетске безбедности западне Европе“.

Подсетимо, почетком јуна предложен је закон о санкцијама против „Северног тока 2“, а реч је о проширењу већ постојећих ограничавајућих мера. Против ранијих санкционих мера оштро се успротивила Немачка и запретила да ће увести реципрочне мере против сенатора који су те санкције и иницирали, као на пример увођење дажбина на увоз америчког гаса у случају да се притисци Вашингтона на реализацију пројекта изградње „Северног тока 2“ наставе.

Немачке претње су уродиле плодом јер је девет америчких конгресмена из Републиканске и Демократске партије предложило је нацрт новог закона о пакету санкција које би требало да су блаже него што је то био случај са претходним пакетом.

Гасовод „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала