План о новом пројекту „Хуавеја“ наљутио Америку

© REUTERS / Dado RuvicБританска застава и паметни телефон са логотипом мреже Хуавеj и 5Г на матичној плочи рачунара на овој слици илустрације снимљеној 29. јануара 2020.
Британска застава и паметни телефон са логотипом мреже Хуавеj и 5Г на матичној плочи рачунара на овој слици илустрације снимљеној 29. јануара 2020. - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинеска компанија „Хуавеј“ најавила је изградњу огромног истраживачко-развојног центра у Кембриџу. У првој фази ће у пројекат бити уложено око милијарду британских фунти за пет година.

Нови центар ће се бавити истраживањем и развојем у области оптоелектронских компоненти. Тако компанија изражава посвећеност британском тржишту, упркос новонасталим споровима у Лондону око учешћа компаније „Хуавеј“ у изградњи 5Г мреже у земљи. 

Велика Британија није само најважније тржиште за продају производа „Хуавеј“ у Европи, већ и за истраживање и развој компаније. За десет година „Хуавеј“ је отворио 1600 радних места у Великој Британији и неће се зауставити на томе.

Нови центар за истраживање и развој ће бити изграђен на месту складишта шећерне репе у селу Совстон у грофовији Кембриџшир. Претпоставља се да ће центар за истраживање и развој отворити најмање 400 радних места за инжењере електронике високе класе. Поред тога, додатна запосленост ће бити обезбеђена током изградње центра, што је важно у условима успоравања британске економије, услед последица вируса корона и брегзита. 

Центар „Хуавеја“ код Кембриџа критикован у Вашингтону

Вест о изградњи истраживачко-развојног центра „Хуавеј“ изазвала је бурне критике у Вашингтону. Према речима Тома Тугендхата, председника Одбора Парламента Велике Британије за спољне послове, високи званичници америчке администрације контактирали су га и изразили забринутост због новог пројекта „Хуавеја“ у земљи. Тугендхат је истакао да се Вашингтон боји да ће „Хуавеј“ користити овај центар за тестирање америчких чипова у Великој Британији, и према томе, да ће развити компетенције у напредним микроелектронским компонентама, заобилазећи америчке санкције. САД, као и раније, указују на наводно могуће претње националној безбедности или крађу интелектуалне својине од стране кинеске компаније. 

Лого Хуавеj на позадини кинеске заставе - Sputnik Србија
САД уцењују Британију: Раскините са „Хуавејем“ или вам одузимамо наше авионе

Ипак, пројекат изградње истраживачко-развојног центра у Кембриџу одобриле су локалне власти. Комитет окружног савета Јужног Кембриџшира, гласао је апсолутном већином (девет према један) за изградњу овог центра. Ово говори о томе да Велика Британија, иако је блиски савезник САД, не може у потпуности да повери своју судбину администрацији у Вашингтону. Велика Британија има одличне интелектуалне ресурсе и много значајних научних идеја. Али за реализацију ових идеја, без помоћи „Хуавеј“ и других кинеских компанија неће моћи, уверен је професор Центра за европска истраживања „Жан Моне“ на Народном универзитету Кине, Ванг Ивеј.

„Хуавеј је глобална компанија. Упркос сталном притиску САД, више од половине прихода компаније и даље је на иностраним тржиштима. „Хуавеј“ има своје најважније истраживачке центре у Великој Британији, Француској, Немачкој. То се ради тако да се истраживање и развој, производња и потрошња производа концентришу географски на једном месту. Отварање новог истраживачко-развојног центра у Кембриџу је само доказ да компанија спроводи перспективно планирање, које је везано за дугорочне планове компаније за продубљивање сарадње са Великом Британијом. САД, наравно, су на челу алијансе „5 очију“ и траже да Велика Британије, под изговором националне безбедности, одбије сарадњу са компанијом „Хуавеј“ на 5Г мрежи и у другим областима. Међутим, Велика Британија не може у потпуности да повери своју судбину и будућност у руке САД“, каже професор Ванг за Спутњик.

Британија је, подсећа наш саговорник, традиционално индустријска земља, а брегзит је створио за њу одређене ризике и изазове.

„Иако Велика Британија има одличне интелектуалне ресурсе и много значајних научних идеја, укључујући и оне у Кембриџу, без помоћи кинеских компанија, бојим се, да их неће остварити. Потребно је сарађивати са кинеским компанијама да би се развијали међународни стандарди, јер се у супротном може упасти у монопол САД,“ уверен је Ванг.   

Зависност од опреме „Хуавеја“

Велика Британија је највећи прималац директних кинеских инвестиција у Европи. За 19 година укупан износ иностраних директних инвестиција прелази 50 милијарди еура. Британски мобилни оператери дуги низ година активно сарађују са кинеским компанијама у изградњи телекомуникационе инфраструктуре. Тренутно постојеће мобилне мреже у Великој Британији више од трећине зависе од опреме „Хуавеј“. 

Америчка застава и лого кинеске фирме Хуавеј - Sputnik Србија
Нови обрачун Америке са Кином: На мети је „Хуавеј”

САД су прошле године вршиле притисак на Лондон да Велика Британија одбије кинеску опрему за изградњу 5Г мреже. Мотивација је, као и сада, наводно била претња националној безбедности. 
Високи амерички званичници указивали су на чланство Лондона у алијанси „5 очију“ и истицали да у случају „непослушности“ Велике Британије, они могу зауставити размену важних обавештајних података. 

Џонсонова влада је покушавала да нађе компромис. Са једне стране, није желела да се свађа са својим главним савезником због компаније „Хуавеј“. Међутим, потпуно одбијање кинеског произвођача било је тешко оствариво чак и због техничких разлога. Морала би да се обнавља целокупна постојећа инфраструктура, што би трајало јако дуго. Вашингтон, у међувремену, није био спреман да финансира ове пројекте. 

Почетком године Велика Британија је објавила да неће искључити ниједног добављача, укључујући и „Хуавеј“, из изградње телекомуникационих мрежа нове генерације. Међутим, да би се одржала конкуренција, максимално учешће једног произвођача у инфраструктури не би требало да пређе 35 одсто. Поред тога, прописана су одређена ограничења за постављање опреме у близини стратешких и војних објеката. 

Три сценарија за сарадњу

Сада Национални центар за сајбер-безбедност Центра за владине комуникације Велике Британије спроводи нову ревизију опреме „Хуавеј“. Могуће је да ће одлука поводом ове компаније бити преиспитана. Раније је саопштено да су у британском парламенту у почетку били незадовољни Џонсоновом одлуком о „Хуавеју“, а сада су, у вези са новим околностима, „антикинески јастребови“ успели да наведу на нову расправу о овој одлуци.  

Високе технологије - Sputnik Србија
Шта је 5Г мрежа, како ради, које су јој предности, а које мане

У наредним недељама очекује се да ће британски Национални центар за сајбер-безбедност донети пресуду о учешћу компаније „Хуавеј“ у 5Г. Постоје три могућа сценарија. Или ће оставити све како је било. Или ће постепено смањивати куповину опреме кинеског произвођача и потпуно одустати од нових компоненти компаније „Хуавеј“ за неколико година. Или ће почети са разградњом постојеће опреме „Хуавеј“ и са обнављањем тренутне инфраструктуре. 

Међутим, сарадња „Хуавеја“ и Лондона, како показује пракса, није усмерена само на 5Г. Кинеска компанија, према подацима фирме "Оксфорд економикс", подржава око 26 хиљада радних места у Великој Британији, директно или преко ланца испорука. У 2018. години активности компаније „Хуавеј“ у тој земљи донеле су британској економији 1,7 милијарди фунти додатног прихода. Након брегзита, „Хуавеј“ је обећао да ће потрошити око три милијарде фунти само на технологију и услуге у Великој Британији.   

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала