Велика крађа олтара: Британски посланици траже да НАТО заштити црногорске хришћане од власти

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Lessormore / Манастир СавинаМанастир Савина
Манастир Савина - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Црној Гори је на делу „велика крађа олтара“, а НАТО треба да заштити хришћане од власти у тој земљи, наводе британски посланици Тим Фарон и Стив Бејкер.

Фарон, који је посланик и бивши лидер Либералних демократа и Бејкер, посланик Конзервативне партије, у ауторском тексту за „Њузвик" кажу да „слобода вероисповести треба свугде да буде заштићена“, те да у Црној Гори хришћанским свештеницима „прете, туку их и хапсе због њихове одбране своје вере и права да је испољавају како желе“,.

Митрополит Амфилохије долази у подгоричку полицију - Sputnik Србија
У Црној Гори се прогоне хришћани: Амерички званичници траже престанак напада на Цркву

Двојица британских посланика кажу да је црногорски Закон о слободи вероисповести противан „модерним, демократским, парламентарним нормама, владавини права, праву на својину и праву на вероисповест“.

Како објашњавају, овим Законом уведена је „државна лиценца за исповедање вере“, те политичка, уместо судске, арбитрарност у случају имовинских спорова.

„Пошто 80 одсто Црногораца припада Српској православној цркви, 800 година старом огранку православног хришћанства, такав закон постаје дискриминишући за хришћане, а његове одредбе у вези са имовином постају случај Велике крађе олтара (Grand Theft Altar)“, наводе британски посланици, алудирајући игром речима на насилну видео-игру „Grand theft auto (GTA)", у којој главни јунак отима аутомобиле уз употребу насиља.

© Sputnik / Спутњику уступио Владимир ВуковићУ Црној Гори свештеницима прете, туку их и хапсе, наводе британски посланици
Велика крађа олтара: Британски посланици траже да НАТО заштити црногорске хришћане од власти - Sputnik Србија
У Црној Гори свештеницима прете, туку их и хапсе, наводе британски посланици

Британски посланици наводе да „исти човек влада Црном Гором већ 30 година“, те да црногорска власт има лошу репутацију, огрезлу у корупцији, ућуткивању новинара, гушењу опозиције, због чега је Црна Гора „од нове демократије постала хибридни ауторитарни режим“.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Милов режим срља у грешку која ће му се вратити као бумеранг

„Председник Мило Ђукановић је извукао корист и био превише лако прихваћен код западних сила захваљујући недостатку надзора. Његова трансформација од оданог следбеника Слободана Милошевића до претендента на улазак у ЕУ требало је да изазове сумњичавост. Али није. Уместо тога, прихватили смо га у НАТО“, наводе британски посланици.

Објашњавају да је разлог можда то што је Црна Гора сматрана за премалу или земљу која је предалеко од великих изазова глобалне политике.

„Доводећи у питање права хришћана, Ђукановић је ставио своју земљу на ту мапу. Сада, када је ушао у велики дуг према Кини и са жељом да продужи 30-годишњу владавину, изгледа да више нема новца без одузимања имовине“, пишу Фарон и Бејкер.

© Sputnik / Небојша ПоповићГрађани који се боре за право на вероисповест морају да буду заштићени
Велика крађа олтара: Британски посланици траже да НАТО заштити црногорске хришћане од власти - Sputnik Србија
Грађани који се боре за право на вероисповест морају да буду заштићени

Они позивају Британију и њене савезнике, али и НАТО да заштите хришћане у Црној Гори.

„Веома је важно да делујемо. Док трају хапшења хришћана, укључујући владику и првог човека Цркве у Црној Гори, док свештеници и лекари протестују због тога, док се уништава имовина манастира и полиција напада опозиционе политичаре, јасно је да власти не намеравају да стану“, кажу посланици.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пређен је Рубикон: Мило добио јак сигнал да му се круни подршка са Запада

Додају да не смеју стајати по страни и посматрати смањивање права на вероисповест.

„НАТО треба да буде посвећен грађанима Црне Горе, као што је то случај у свим другим чланицама Алијансе. Али не и политичком лидерству које крши правила НАТО савеза. Та правила предвиђају одбрану заједничког наслеђа и цивилизације њиховог народа, заснована на принципима демократије, индивидуалне слободе и владавине права“, подвлаче Бејкер и Фарон.

Посланици позивају Британију и НАТО да прекину сарадњу са онима који сносе политичку одговорност за такво стање.

„Техничка подршка им може бити блокирана, банковни рачуни могу бити замрзнути и може им бити забрањен улазак у земље НАТО. И ниједан ресурс британске владе не би требало да буде дат на коришћење, директно или индиректно, онима који су одговорни за напад на хришћане и њихову цркву“, закључују посланици, позивајући британску владу да помогне онима који се боре за слободу вере.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала