Глава Светог Јована, слика друштва које манипулише истином

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
Какву ће причу понудити  филм „Усековање“, пројекат који је као дугометражни дебитантски играни  филм добио  суфинансирање на недавном конкурсу Филмског центра Србије?

На који ће начин прича која се одиграва у породичном кругу за време славе Свети Јован представити данашње друштво и отворити главну тему филма – манипулацију истином, за „Орбиту културе“ открива редитељ и коаутор сценарија Синиша Цветић.

Шта ће посетиоци изложбе отворене у Галерији науке и технике САНУ ново открити о академицима Стевану Јаковљевићу и Јовану Туцакову? Знамо ли да је аутор чувене Српске трилогије, писац и брат Мир-Јам био и први старешина Фармацеутског одсека и први професор ботанике на Фармацији? Сетимо ли се, када пролазимо поред Института „Јосиф Панчић“ његовог оснивача и првог професора фармакогнозије Јована Туцакова? О овим помало заборављеним умовима Србије и значају њиховог рада разговарамо са ауторком изложбе Јеленом Манојловић.

Како савремени уметници у свом раду дефинишу појам домовине - питање је које поставља истоимена групна изложба недавно постављена у УК Пароброд.

Да ли се тај однос променио у односу на раније дефиниције и схватање љубави према домовини, да ли се, у времену када се тежи ка брисању граница међу државама мења и овај осећај припадности – нека су од питања која је покренуло тридесетак ликовних уметника чије су радове селектовале и поставиле гошће Спутњика Катарина Станковић Бјеговић и Данијела Ранчић.

Где је Милева Марић упознала Алберта Ајнштајна? Како се ова изузетна научница носила са светом у коме су доминирали мушкарци? Каква је била њена љубавна и животна прича – питања су на која је одговоре недавно понудила романсирана биографија „Ајнштајн и ја“ италијанске научнице и списатељице Габријеле Грејсон. О овој занимљивој књизи разговарамо са уредником издања објављеног у Академској књизи Душаном Јањићем.

О изложби „Танјуг јавља, рат је завршен“ која се поводом 75 година од краја Другог светског рата отвара у Музеју Југославије, у објекту „Музеј 25. мај“ разговарамо са њеним ауторима Радованом Цукићем и Милицом Томић.

Какву ће нам причу понудити филм „Усековање“, једно од дугометражних дебитантских играних  остварења које је на недавном конкурсу ФЦС добило суфинансирање, да ли ће прича која се одиграва на српској слави и уз традиционалну трпезу бити довољно разумљива за инострану публику , будући да по мишљењу комисије ФЦС пројекат има потенцијал за међународни фестивалски живот – нека су од питања за младог редитеља и коаутора сценарија Синишу Цветића.

А зашто наш новосадски имењак, бенд „Спутњик“ већ две деценије ствара добар звук, због чега га бије тако добар глас,  открива Жикица Милошевић, фронтмен бенда.

ОРБИТА КУЛТУРЕ 04.07.2020.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала