Крим: Није нам потребно признање Турске

© Sputnik / Олеся Печенкина / Уђи у базу фотографијаОбала Црног мора на Криму
Обала Црног мора на Криму - Sputnik Србија
Пратите нас
Кримски сенатор и члан Комитета Савета федерације за међународне односе Сергеј Цеков изјавио је да Криму није потребно да Турска призна руски статус полуострва, пошто су за житеље Крима најважнији признање и подршка Русије.

Украјински медији су раније саопштили да је министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио да његова земља подржава територијалну целовитост Украјине и да неће признати „незакониту анексију Крима“. Према његовим речима, тај принципијелни став се никада неће променити. Чавушоглу је то изјавио на заједничкој конференцији за медије са министром иностраних послова Украјине Дмитријем Кулебом, током његове радне посете Турској.

Павиљон у храму Архангела Михаила у Ореанду на Криму - Sputnik Србија
Коју игру игра Ердоган када говори о Криму

„Нисмо изненађени овом изјавом министра иностраних послова Турске. Нама њихово признање није потребно и не брине нас нарочито. Житеље Крима не занима признање других земаља међународне заједнице. Најважније је да је Крим постао неодвојиви и природни део Руске Федерације“, рекао је Цеков.

Према његовим речима, пре или касније међународна заједница ће морати да призна Крим као део Руске Федерације, јер је то историјска чињеница коју треба прихватити.

Крим је постао руски регион након референдума који је одржан у марту 2014. године. Бирачи Републике Крим и Града Севастопоља изјаснили су се тада за улазак у састав Русије. Украјина Крим сматра својом, привремено окупираном територијом.

Москва наглашава да су се житељи Крима за уједињење с Русијом изјаснили демократским путем, у пуном складу с међународним правом и Повељом Уједињених нација. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „заувек затворено“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала