Москва позвала потписнике иранског нуклеарног споразума да остану јединствени

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства иностраних послова Русије
Зграда Министарства иностраних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва позива партнере који су потписали ирански нуклеарни споразум с Ираном да сачувају јединственост у покушајима да се пронађе начин да се тај документ одржи на снази и наглашава да сва питања у вези с тим треба да се решавају у оквиру Заједничке комисије, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Раније је саопштено да је министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф упутио писмо Европској унији, у којем је набројао све елемнте нуклеарног споразума које не поштују Француска, Немачка и Велика Британија, као потписнице документа. Техеран је саопштио да намерава да сва та питања реши у оквиру Заједничке комисије.

Министарство иностраних послова Русије је саопштило да је најбоље да се сва спорна питања решавају „без прибегавања ванредним мерама и без сатеривања процеса решавања спорова у вештачки цајтнот“.

„Без обзира на све тешкоће и несугласице, потписници Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом до сада су успешно чували заједнички језик и јединство у схватању да нуклеарни споразум нема алтернативу. О томе сведоче бројни заједнички покушаји да се пронађу путеви за превладавање кризе и за враћање Споразума у првобитно усаглашене оквире“, додаје се у саопштењу.

Мухамед Џавад Зариф - Sputnik Србија
Шеф иранске дипломатије поручио Америци: Нисте нас бацили на колена

Москва је позвала партнере да „не губе те оријентире“.

„Важно је да наставимо да се руководимо оним високим циљевима који су постављени у Споразуму и Резолуцији 2231 Савета безбедности Уједињених нација. Одступање од тога ће неизбежно довести до стварања нових препрека, за чије ће превазилажење потписници Споразума морати да троше енергију. Она је потребна у заједничком раду на очувању Споразума, а не за свођење политичких рачуна“, нагласило је Министарство.

Иран и „шесторка“ међународних преговарача постигли су у јулу 2015. године споразум о решавању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма. Вишемесечни преговори су се завршили усвајањем Заједничког свеобухватног плана дејстава, којим су Ирану потпуно укинуте економске и финансијске санкције Савета безбедности УН, САД и Европске уније.

Споразумом је предвиђено да ембарго на оружје за Иран буде укинут у року од пет година, а да испоруке оружја тој земљи буду могуће само уз дозволу Савета безбедности УН.

Првобитни споразум је нарушен у мају 2018. године, када су САД објавиле да једнострано иступају из њега и обновиле жестоке санкције против Ирана. Остале потписнице (Русија, Кина, Немачка, Француска и Велика Британија) сложиле су се да поштују услове о укидању ембарга на оружје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала