Руски космонаут открио који је страх непожељан у космосу

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски космонаут Иван Вагнер
Руски космонаут Иван Вагнер - Sputnik Србија
Пратите нас
Космонаути који су прошли обуку и којима је дозвољено да лете немају проблеме с клаустрофобијом, али у орбити могу да осете засићење од затвореног простора, испричао је руски космонаут Иван Вагнер.

„Не догађа се да се појави жарка жеља за шетњом, али постоји нешто друго – накупља се засићење од затвореног простора“, рекао је Вагнер обраћајући се с Међународне свемирске станице.

Он је навео да неко ко је доспео у одред космонаута не може да сакрије клаустрофобију, уколико се она појави. Појава те врсте страха се уочава током обуке и тренинга на Земљи.

© Фото : NASA screenshotКосмонаути у Међународној свемирској станици
Руски космонаут открио који је страх непожељан у космосу - Sputnik Србија
Космонаути у Међународној свемирској станици

Космонаут је навео да би човеку који пати од клаустрофобије било веома тешко да ради у отвореном космосу, пошто су скафандери које носе космонаути као мали космички бродови, унутар којих има веома мало простора.

Шта је готово немогуће у бестежинском стању

Говорећи о животу у бестежинском стању Вагнер је открио да је веома тешко насликати нешто у таквим условима, или извести да рукопис буде леп.

Према његовом мишљењу, најтежа ствар у животу на орбити јесу изолација и свакодневни услови живота.  

„Најтежа ствар за мене је, вероватно, изолација, дуга изолација у затвореном простору. И, вероватно, услови живота. Мада се човек на све навикне“, објаснио је Вагнер.

Он је признао да ће му, када се буде вратио на Земљу, што је планирано за 22. октобар, највише недостајати дневни и ноћни призори из илуминатора.

© Фото : Roscosmos/Oleg ArtemyevПоглед на Земљу са Међународне свемирске станице
Руски космонаут открио који је страх непожељан у космосу - Sputnik Србија
Поглед на Земљу са Међународне свемирске станице

„Друга ствар која ће ми недостајати јесте бестежинско стање. Овде без напора могу да направим салто или било који други акробатски елемент. За то није потребан никакав напор“, додао је космонаут.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала