Православна звона одјекују Призреном: Обновљен звоник Богородице Љевишке

© Sputnik / Дејан СимићЦрква Богородице Љевишке у Призрену.
Црква Богородице Љевишке у Призрену. - Sputnik Србија
Пратите нас
Звона Цркве Богородице Љевишке поново одјекују Призреном. Радови на санацији и конзервацији звоника цркве Богородице Љевишке у Призрену завршени су средином јуна ове године, а звона су одјекнула 4. јула.

Министарство културе Владе Србије је за санацију издвојило 2.200.000 динара, а носилац пројекта био је Покрајински завод за заштиту споменика културе Приштина са измештеним седиштем у Лепосавићу.

Да се звона поново чују на Твитеру је објавио принц Филип Карађорђевић, а на Фејсбуку Црква Уб.

​„Велики дан за нашу Цркву и наш народ, посебно за оне који живе на #КиМ. Од 1999. године звона у Љевишкој се нису оглашавала, а 2004. године су пала када је Црква паљена током мартовског погрома и када је са ње украден оловни кров“, навео је Филип Карађорђевић.

Он је истакао да уз добру вољу и помоћ свих нас, Црква Богородице Љевишке која се налази на листи УНЕСКО светске баштине, ускоро може засијати својим пуним сјајем - онако како заслужује један од најлепших српских православних храмова.

Црква Богородица Љевишка је древна српска православна црква у Призрену, задужбина краља Милутина. Црква је подигнута у периоду 1306—1307. године на остацима старијег катедралног храма из 13. века, који је такође заснован на месту још старије, ранохришћанске цркве. Црква је вековима била саборни, односно катедрални храм призренских епископа и митрополита Српске православне цркве.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала