„Шпигел“ објавио колико Берлин плаћа Пентагону за америчке базе у Немачкој

© Flickr / Kenny HolstonАмеричка авио-база Рамштајн у Немачкој
Америчка авио-база Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка је у последњих десет година издвојила милијарду евра за распоређивање америчких војника на својој територији, пише „Шпигел“.
Из одговора Министарства финансија Немачке, на питање посланика Бундестага из фракције Левих Бригите Фрајхолд, види се да је за наведени период 648,5 милиона евра отишло на грантове за грађевинске радове, а 333,9 милиона – на такозване војне расходе. Између осталих, ту су и исплате помоћи бившим радницима Оружаних снага САД, надокнада штете, нанијете америчким војницима и компензација за америчке инвестиције у бивше базе.

Истовремено, САД „плаћају неколико пута више за размештање снага, него што троши Немачка“, док су америчке војне базе у Немачкој „централни економски фактори у многим регионима“. Само у 2020. години САД су у ове сврхе издвојиле 7 хиљада милијарди евра, док је Немачка за те потребе одредила 132,4 милијарде евра.

Раније је амерички председник Доналд Трамп обећао да ће смањити број војника у Немачкој са 34,5 на 25 хиљада, пошто је Берлин одложио исплату својих обавеза за НАТО. Пољска је изјавила да је спремна да финансира боравак америчких снага на својој територији и предложила САД да код њих распореде оклопну дивизију, преузевши за њу расходе у висини од 1,5-2 милијарде долара.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала