Северна Кореја одбија преговоре са САД

© Sputnik / Иља Питаљев / Уђи у базу фотографијаПјонгјанг
Пјонгјанг - Sputnik Србија
Пратите нас
Пјонгјанг нема намеру да преговара са Вашингтоном, изјавио је шеф Одељења за америчка питања Министарства спољних послова Северне Кореје Квон Џонг Гун, преноси севернокорејска Централна телеграфска агенција.

Како наводи агенција, севернокорејско Министарство спољних послова раније је „јасно изнело свој став“ у изјави у вези са „неблаговременим“ гласинама о самиту Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава“.

У обраћању представника Министарства спољних послова наводило се да се САД „упорно држе непријатељске политике“ према Пјонгјангу, нису спремне да понуде неке нове услове и ову тему користе за решавање унутрашње политичке кризе, због чега Северна Кореја не види потребу за преговорима на највишем нивоу и шокирана је саопштењима о могућем самиту.

Протести у Јужној Кореји чија је мета севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Порука Северне Кореје: Спремни смо на преговоре са Вашингтоном, али и на конфронтацију са Сеулом

„Недвосмислено поново изјављујемо да не намеравамо да се састајемо лицем у лице са Сједињеним Америчким Државама“, истиче се у саопштењу које је објавила агенција.

Раније су, након погоршања међукорејских односа, медији и стручњаци из различитих земаља, као и неки званичници, изјављивали да постоји потреба, па чак и могућност одржавања самита између Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава. Наду да ће се самит одржати пре америчких председничких избора изразио је јужнокорејски лидер Мун Џае Ин. Такође од 7. до 9. јула очекује се да специјални представник САД за Северну Кореју Стивен Биган посети Јужну Кореју.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала