Вирус у Црној Гори не посустаје, стиже и преко нерегуларних граничних прелаза

© Sputnik / Небојша ПоповићКлинички центар Црне Горе
Клинички центар Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најновији подаци из Црне Горе о 60 новооболелих од 511 тестираних на ковид 19, уз један смртни случај показују да вирус не посустаје, а да Национално координационо тело само стихијски одговара на пандемијску кризу, сматра др Владимир Добричанин. Он упозорава да се вирус сада импортује и преко регуларних и преко нерегуларних граничних прелаза.

Систем кризног менаџмента за ванредне ситуације назване пандемија ковид 19 у Црној Гори не постоји, тврди за Спутњик Добричанин, хирург и бивши медицински директор Клиничког центра у Подгорици. Земља није спремна дочекала пандемију и, како истиче он, нема разрађене планове за овако сложене кризне ситуације.

Вирус импортован преко регуларних и нерегуларних прелаза

Добричанин нема дилему да су нови случајеви короне импортовани, како каже, што преко регуларних, а што преко нерегуларних граничних прелаза.

„То значи да се држава апсолутно није припремила да затвори оне илегалне прелазе за које зна, док легални прелази апсолутно нису били покривени адекватним епидемиолошким надзором. Ако вам неко пређе границу легално и није извршен епидемиолошки надзор, онда сте ви погријешили, а не та особа која је дошла са вирусом корона. Тако имате највећи интензитет инфекције у Рожајама, Плаву, Беранама, Гусињу“, каже Добричанин, уз опаску да није случајно да се ради о пограничним општинама, за које се зна да гравитирају према Новом Пазару и санџачком дијелу Србије.

„Наравно, сви су знали да се ту можда шверцује којекаква роба, али су сви ћутали“, констатује наш саговорник.

Стихијски одговор на пандемију

Након појаве пандемије вируса ковид 19, Црна Гора била је међу првим земљама у Европи и свијету која се прогласила за „корона-фри“ државу, објавивши притом почетком јуна и званичан крај епидемије.

© Sputnik / Небојша ПоповићКлинички центар Црне Горе
Вирус у Црној Гори не посустаје, стиже и преко нерегуларних граничних прелаза - Sputnik Србија
Клинички центар Црне Горе

Ипак, први талас короне није прошао, што потврђују и бројке. Према подацима које је у понедељак изнео помоћник директора Института за јавно здравље Сенад Бегић, тренутно је активно 512 случајева вируса корона у Црној Гори. И док власти кривицу сваљују на „импортоване“ случајеве из Србије, јавност се пита да ли су мјере које је до сада предузимао НКТ биле правовремене и адекватне.

Доктор Добричанин, који је један од ријетких љекара у Црној Гори који има неопходне специјализације из области кризног менаџмента у здравству (за шта се својевремено усавршавао у Израелу и Америци), сматра да је Акциони план за борбу против епидемије донијет касно.

„Свако ко се иоле разумије у менаџмент ванредних ситуација зна да је Акциони план само скуп мјера док се не донесе прави план одговора на пандемију, тзв. ’emergency response plan‘. Тај план одговора на пандемију никада није донесен, док је сам Акциони план ревидиран за 5 дана 3 пута, што значи да није донесен на адекватан начин. Нису га донијеле ни особе које су икада у животу писале акциони план, тако да је све рађено стихијски и као одговор на неку акцију“, образлаже Добричанин за Спутњик.

Он додаје да је црногорски НКТ направљен ад хок, при чему су, како каже, изопштени су сви они људи који било шта знају, али нису у ДПС-у или његовим коалиционим партијама.

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICПутници се укрцавају у авион на аеродром у Подгорици 12. јуна 2020.
Вирус у Црној Гори не посустаје, стиже и преко нерегуларних граничних прелаза - Sputnik Србија
Путници се укрцавају у авион на аеродром у Подгорици 12. јуна 2020.

Што се пак тиче стања на терену, др Добричанин примјећује да је Црна Гора у почетку била ригорозна у мјерама, а сада се испоставило да су мјере НКТ-а биле само дјелимично ефикасне.

„Ако затворите једну малу земљу наравно да ћете имати врло брзо корона ’фри државу‘. Није исто затворити Црну Гору од 600 хиљада становника и неку земљу од 15 милиона становника. Али истог тренутка када сте дозволили било какво мијешање, добили сте импортацију. То је сасвим нормално и не треба кривити никога јер у изоалцији не можете да живите“, каже Добричанин.

Сукоб у оквиру љекарске струке у Црној Гори

Наш саговорник се осврнуо и оптужбе појединих медија да су литије у подршку Српској православној цркви могле допринети новом ширењу вируса. Он скреће пажњу да је тим поводом дошло до сукоба унутар љекарске струке, уз оцијену да је разлог – политика.

Да је тако, говори и чињеница да су петицију подршке никшићких љекара СПЦ осудиле њихове колеге који су чланови ДПС-а, тврдећи чак да они одласком на литије газе Хипократову залетву и угрожавају здравље грађана Црне Горе.

Никшићки доктори су пружили подршку не само цркви већ и слободи мишљења, вјероисповјести и слободи исказивања револта која је основ демократије. Ако погледате читаву Европу и планету, у свим демократијама којима ми стремимо се одржавају протести“, каже Добричанин. Он додаје да су и доктори из других градова исказали подршку никшићким колегама.

„Нажалост, нису све колеге то схватиле на тај начин из разноразних разлога. Ми смо такође дали подршку и забрани пребијања доктора у Никшићу од стране хулигана, а све су то посматрали припадници Управе полиције“, напомиње Добричанин.  

Епилог свега је, како резигнирано констатује, једно „срамотно писмо“ гдје колегијум директора Клиничког центра Црне Горе осуђује колеге који подржавају цркву и оптужује их да су погазили Хипократову заклетви и унизили провесију.

„Хипократову заклетву су погазили они који су кренули на своје колеге, јер у њој стоји: да ћу колеге увијек поштовати и да ће ми сваки колега бити брат“, подсјећа Добричанин. На концу, наш саговорник закључује да су већина његових колега часни и поштени доктори и да је управо због тога пропао покушај да се у одговор на списак никшићких лекара направи контрасписак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала