Гренел: Никад нисмо веровали у брз договор Косова и Србије

© AP Photo / Evan VucciРичард Гренел
Ричард Гренел - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да му је драго што ће ЕУ организовати састанке представника две стране, да САД нуде потпуну подршку, али и да се нада да ће бити успостављени сви претходни договори.

“Драго нам је што ће Европљани уприличити састанке 10. и 12. јула ради даљих разговора са Косовом и Србијом. Нудимо нашу потпуну подршку и захвални смо на њиховом вођству. Надамо се да ће важно питање визне либерализације за Косово бити завршено на овом састанку”, казао је Гренел.

Гренел је казао и да се нада да ће ЕУ радити на успостављању споразума са тежиштем на економској сарадњи.

“САД су напорно радиле како би истакле важност нормализације економских односа две стране, јер верујемо да је то пресудни први корак овог дугорочног политичког спора. И надамо се да ће Европљани реализовати претходно договорене споразуме о авио-саобраћају, железници и друмском саобраћају као главни приоритет. Верујемо да су ови споразуми кључни за стварање радних места и давање наде младима у региону”, истакао је Гренел за “Блиц”.

У јавности се често може чути коментари да САД журе да реше питање Косова пре председничких избора који ће бити одржани на јесен, али Гренел сада то категорички демантује, наводи “Блиц”.

“Никада нисмо веровали у брз договор Косова и Србије у изборној години. И никада нисмо мислили да ће наш једини фокус на економској нормализацији бити брзо решење. Биће лакше суочити се са тешким и дугорочним политичким питањима, ако се прво постигне напредак у економским питањима. Међународна заједница мора да настави да испробава нове и креативне идеје ако ћемо икада напредовати”, рекао је Гренел.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала