Вашингтон: Кина тежи ка нуклеарном паритету са Русијом и САД

© Sputnik / Sergey KazakБојева глава нуклеарне ракете
Бојева глава нуклеарне ракете - Sputnik Србија
Пратите нас
САД сматрају да Кина тежи ка нуклеарном паритету са Русијом и САД, изјавио је специјални изасланик америчког председника за контролу наоружања Маршал Билингсли.
„Кина више није привржена ограниченом обуздавању, она спроводи опасно и дестабилизирајуће нагомилавање нуклеарних снага, чији је циљ на крају постизање нуклеарног паритета са САД и Русијом, квантитативног или квалитативног “, рекао је Билингсли.

Он је назвао забрињавајућим наводе кинеских медија о томе да би нуклеарне снаге земље требало да се увећају на хиљаду стратешких бојевих глава. Кина је, како каже, такође удвостручила залихе нуклеарних материјала и спроводи више ракетних тестирања него све остале земље.

Директор одељења за контролу наоружања кинеског Министарства спољних послова Фу Цун је раније данас саопштио да је Кина спремна да се придружи трилатералним преговорима о разоружању са Сједињеним Америчким Државама и Русијом под условом да Вашингтон пристане да смањи свој нуклеарни арсенал на ниво Пекинга.

Фу је истакао да амерички нуклеарни арсенал 20 пута премашује кинески и да Вашингтон намерава да повећа ту разлику. Захтев да се Кина придружи трипартитним преговорима о разоружању са Русијом није ништа друго до покушај САД да себи одреше руке за војну доминацију.

Питање стратешке стабилности — Кина еволуира

Билингсли је такође рекао да, када је реч о стратешкој стабилности, Америка види позитивне импулсе у ставу Кине по том питању.

„Видимо позитивне знаке еволуције у ставу Кине. Спремни смо да се састанемо с Кином на билатералној основи, као и да припремимо терен за благовремено одржавање трилатералних преговора (са Русијом)“, рекао је он.

Према његовим речима, само ће трилатерални преговори помоћи да се спречи трка у стратешком наоружању између три земље – САД, Русије и Кине.

Пентагон - Sputnik Србија
Лавров прекорио Америку: Обузети су жељом да обуздају све осим своје земље

Он је додао и да Америка сматра да би „петорка“ сталних чланица Савета безбедности УН требало да дискутује о стратешкој стабилности.

„Постоји велика вредност у том формату, и да – сматрам да би 'петорка' требало да разговара о стратешким питањима. Али не треба да дозволимо да тај формат постане механизам у којем Кина може да сакрије намере о својим поступцима. Кина је најмање транспарентна чланица 'петорке'“, истакао је Билингсли.

САД су раније саопштиле да планирају да сазову састанак пет сталних земаља-чланица СБ УН (Америка, Француска, Русија, Кина и Велика Британија), као и да размотре изузетно важна питања, попут борбе против вируса корона.

Споразум о ограничавању наоружања

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3), који је потписан 2010. године, представља једини преостали актуелни споразум о ограничавању наоружања између Русије и Сједињених Америчких Држава. Споразум истиче у фебруару 2021. године и за сада Вашингтон није објавио да ли намерава да га продужи.

Америчка администрација је на различитим нивоима наглашавала потребу да се у преговоре укључи Кина, али Пекинг то одбија. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров напоменуо је да се Русија залаже продужење споразума СТАРТ-3 без предуслова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала