Болнице у Београду скоро попуњене, сваки трећи има тешку клиничку слику: Упозорење др Стевановића

© Sputnik / Дејан СимићДр Горан Стевановић
Др Горан Стевановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић упозорио је да су болнички капацитети у Београду за пријем ковид пацијената готово попуњени, као и ковид болница у Панчеву, која је, такође, отворена за пријем пацијената из Београда. Он је навео да сваки трећи пацијент има тешку клиничку слику и да мора да буде смештен у болницу.

Након седнице Кризног штаба Стевановић је рекао да се пацијенти из Београда упућују у болнице у Пожаревцу и Смедереву, али које, истиче, полако постају пуне.

Због тога је апеловао на грађане Србије да се придржавају епидемиолошких мера, носе маске, држе дистанцу и смање контакте, како би било довољно простора за лечење свих пацијената.

Без полицијског часа: У Београду забрана окупљања више од 10 људи

Истиче да само Инфективна клиника, као једно од четири тријажна места у граду, изврши за 24 часа око 350 прегледа, те нагласио да трећина пацијената која се прегледа захтева болничко лечење због тешке клиничке слике.

„Трећина болесника због тешке клиничке слике мора одмах у болницу и највећи број њих захтева кисеоник, што је немогуће спровести у амбулантним условима или у неким привременим болницама. То је разлог зашто су нам болнички капацитети максимално растегнути“, рекао је Стевановић и додао да се у болницама убацују и помоћни кревети.

Указао је и да се један део од две трећине пацијената, који буду пуштени кући после прегледа у тријажној амбуланти, поново враћа у болницу због погоршања стања.

„Без придржавања мера, за неке нећемо имати места или ћемо морати да их транспортујемо на десетине километара од Београда како би били збринути“, нагласио је Стевановић.

Навео је да је у плану да болнице у Чачку и Шапцу уђу у ковид систем, како би подржале локалну ситуацију, али ако се попуне капацитети у Београду и пацијенти из престонице биће упућивани тамо.

Др Предраг Кон - Sputnik Србија
Доктор Кон: Вирус нам се свима попео на главу /видео/

У овом таласу, додаје он, клиничка слика је тежа, па је самим тим тежи и опоравак, који, каже Стевановић, траје од две до четири и више недеља.

„Самим тим, дуже захтева и болничке капацитете, што максимално оптерећује здравствени систем и раднике“, рекао је Стевановић.

Наводи да има велики број младих и средовечних пацијената са средње тешком или тешком клиничком сликом и нешто мало старијих пацијената.

То показује, додаје он, да се старије особе много више чувају и да они који су се инфицирали, њима су вирус пренели чланови породице.

Он напомиње да само две болнице у Београду раде у „нековид“ систему, а то су ВМА и КЦС.

Нагласио је да ће мере које се уводе у Београду „купити време“ да се болнички капацитети ослободе, али истиче да се ширење вируса не може спречити и да се не могу направити резултати ако више од 90 одсто грађана не поштује мере и не носи маске.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала