Чудна последица коришћења гела за дезинфекцију руку

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаДезинфекционо средство и убрус за руке
Дезинфекционо средство и убрус за руке - Sputnik Србија
Пратите нас
Коришћење гела за дезинфекцију руку може да доведе до чудне последице, уколико се употребљава у комбинацији са леком против зависности од алкохола, судећи према извештају стручног медицинског часописа „Алкохол и алкохолизам“.

Према писању овог часописа, четрдесеттрогодишњи мушкарац из Индије суочио се са нечим налик на алергијску реакцију пошто је уласком у банку употребио средство за дезинфекцију руку због заштите од ковида 19. Он је изненада поцрвенео и почео да осећа мучнину и нелагодност. Одмах је одвезен у хитну помоћ, где је откривено да има убрзане откуцаје срца или тахикардију, упоредо са црвенилом на грудима и лицу.

Испоставило се да је он три године уназад узимао дисулфирам, лек за лечење зависности од алкохола који изазива ефекте мамурлука - укључујући црвенило, главобољу, мучнину, повраћање и убрзан рад срца - готово одмах након конзумирања алкохола. Лек узрокује ове непријатне нежељене ефекте, који обично трају око сат времена, са циљем да одврати људе од конзумације алкохола.

Будући да излагање чак и малим количинама алкохола може изазвати реакцију, људи који узимају дисулфирам упозоравају се да не користе производе који садрже алкохол, попут неких сосова, сирћета, сирупа против кашља и испирања уста, као и да избегавају удисање испарења која могу садржати алкохол. Средства за дезинфекцију руку обично садрже 60 до 70 посто алкохола, и то би такође требало избегавати према америчкој Националној алијанси за менталне болести.

Точење алкохолног пића - Sputnik Србија
Упозорење психијатра: Чашица дневно у карантину боља од седатива, али уз строга правила

У случају мушкарца, лекари су сумњали на реакцију на алкохол због дисулфирама, а лечен је антихистамином, заједно са инјекционим обликом витамина Ц, који су неки од препоручених лекова за реакцију на дисулфирам-алкохол, наводе из америчке Управе за злоупотребу супстанци и ментално здравље, а сиптоми су прошли након сат времена.

Недавна студија, која је такође објављена у јулском издању „Алкохола и алкохолизма“, сугерисала је да удисање алкохолних испарења из средстава за дезинфекцију руку представља главни начин на који алкохол из средстава за дезинфекцију доспевају у људски крвоток, чак више него апсорпција алкохола кроз кожу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала