Велики погром пчела у Русији

© Tanjug / JAROSLAV PAPПчела на цвету
Пчела на цвету - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији су пчеле почеле масовно да гину, као и пре годину дана. Ти случајеви су посебно забележени у Алтајском крају, саопштио је шеф корпорације „Алтај — Медови крај“ Јуриј Богуславски.

По његовим речима, пчеле умиру у близини поља уљане репице која су претходно прихрањивана хемикалијама. Регионално одељење Министарства пољопривреде је обавестило о насталој ситуацији и предузело мере како би се санирала штета. 

На иницијативу Министарства пољопривреде већ је направљена мобилна апликација уз помоћ које пољопривредна предузећа могу остављати захтеве са указаним временом обраде поља. При томе, сви фармери и пчелари не користе овај сервис, навео је шеф компаније.

Слични случајеви су забележени и у једном од села Новосибирске области. Регионална управа Истражног комитета врши провере, јављају медији. Локални медији тврде да инсекти гину због утицаја хемикалија којим се обрађују поља.

Проблем масовне погибију пчела се прошле године појавио у многим државама, укључујући Русију и Србију. Разлози за то су и тада били употреба пестицида и хербицида, опасних по инсекте. Укупни губици руске пољопривреде од нестанка опрашивача су процењени тада на хиљаду милијарди рубаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала