Сребреница и после четврт века без права на глас Срба

CC0 / Pixabay / Графит Сребреница
Графит Сребреница - Sputnik Србија
Пратите нас
Уочи обележавања 25. годишњице од дешавања у Сребреници том граду је потребна истина, као и политички компромис у коме ће се уважавати и реч и глас Срба.

У Меморијалном центру у Поточарима у суботу ће бити обележено четврт века од догађаја које Бошњаци карактеришу као геноцид, док Срби говоре о тешком ратном злочину.

Глас Срба се не чује

По мишљењу политиколога Драгомира Анђелковића, потребно је објективно приступити свим документима и спровести озбиљно истраживање о свим чињеницама везаним за Сребреницу.

„Ако би се све то урадило уверан сам да бисмо дошли од истине а то је да није било геноцида у Србреници већ један од ратних злочина каквих је било на свим странама“, каже саговорник Спутњика.

Да је Сребреници потребна истина, компромис и уважавање мишљења Срба слаже се и начелник Сребренице Младен Грујчић, који уочи годишњице каже да се „свакодневно показују докази који негирају све оно што се дешавало на онакав начин како се то презентује“.

По оцени Анђелковића, Сребреница је геоплитички инстуметализована као изговор за агресију на Републику Српску и Крајину и као изговор за наметање кривице српској страни.

„Они који су то овако конструисали од те приче неће одустати јер ако Сребреница није геноцид, онда је НАТО био агресор и они су кривци за велики борој жртава и у Републици Српсксој, и у Српској Крајини,“ наводи Анђелковић.

Британски документи

Чињеница је, напомиње наш саговорник, да је недавно отварање тајних британских документа у којима се потврђује да српска војска није починила геноцид у Сребреници, потуно занемарено од стране међународне заједнице из простог разога јер им тако одговара.

„Западни моћници бране причу коју су сами креирали и не смеју од ње да одустану, јер је то темељ њихове лажи да су били борци за правду, а  заправо су били обични агресори.  Британска документа побијају намеру Срба да изврше масовни злочин, сами тим и злочин геноцида, али то креатори тога не желе да виде нити да узму у обзир,“ дадаје он.

Због документа која је објавила Британија о дешавањима у Сребреници Влада Републике Српске је оформила Међународну комисију са страним ескпертима који ће изнова проучити сву грађу која постоји о дешавањима у Сребреници јула 1995. и све што је следило пре али и после тога. На челу комисије је Израелац Гидеон Грајф, главни истраживач изралеског Института за Холокауст „Шем Олам“.

Британци све разоткрили али...

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је својевремно потврдио да постоје докази да је лидер Бошњака Алија Изетбеговић тада од бившег председника САД Била Клинтона тражио да се бомбардују српски положаји, а он му је поручио да може, али да му треба алиби, односно, најмање 5.000 жртава а за то је послужила Сребреница.

Напад Срба на Сребреницу испровоциран је од босанске стране, а Пале (тадашњи врх РС) нису имале план да се освоји енклава, већ је до напада дошло на иницијативу локалног командира, наведено је у декласификованим документима Владе Британије, који су објављени на сајту Националног архива те земље.

Према тим документима, напад једне од јединица Војске Републике Српске на Сребреницу био је изазван сталним вишегодишњим нападима тзв. Армије БиХ на српске цивиле и линије снабдевања.

Током наведених напада 1992.-1995. године извршени су свирепи злочини над српским народом у бројним селима око Сребренице, Братунца и других општина у средњем Подрињу за које нико није осуђен. У званичном документу Министарства одбране Британије од 11. јула 1995. године описују се догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, као и реакција холандског УН батаљона након што су у њу ушле трупе Војске РС.

„Недавни напади армије босанских Срба на Сребреницу су изазвани константним босаниским нападима у претходна три месеца на њихове руте снабдевања јужно од енклаве. Напади ове армије су готово сигурно покренути од стране локалног команданта и ми не мислимо да су део плана Пала да се прегази енклава,“ истакнуто је у документу.

Поред тога, документи потврђују и да су пресуде Хашког трибунала којима су Радован Караџић, Ратко Младић и још један број Срба осуђени за геноцид политичке и да нису засноване на доказима и чињеницама, већ на лажним изјавама једног броја сведока.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала