На трагу продужетка људског живота: Револуционарно откриће научника

CC0 / Pixabay / Здрав живот злата вредан
Здрав живот злата вредан - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Револуционарно откриће научника са калифорнијског универзитета на трагу је продужетка људског живота. Они су открили да препарат који се користи за прекид ране трудноће, али и за лечење канцера и Кушингове болести, може да продужи живот.

Откриће научника са Универзитета Јужна Калифорнија, објављено у Журналу за геронтологију и биолошку науку, показује да је препарат мифепристон, стероидно једињење, продужило живот двема различитим животињским врстама. Научници у својој студији сугеришу да би на исти начин овај препарат могао да утиче на друге врсте, укључујући и људе, пише Сајенс дејли.

Карантин - Sputnik Србија
Највећи психолошки експеримент у историји је у току

Истраживањем је утврђено да женке воћних мушица, током парења, од мужјака добијају пептид који узрокује упале и скраћује им живот. Употребом мифепристона, тај пептид се блокира, смањују се упални процеси, побољшава здравље и продужава живот јединки у односу на друге које га нису добијале.

Због истог механизма реакције на препарат и код жена, научници верују да би њиме могао да се продужи животни век људи.

„Код воћних мушица, мифепристон смањује репродукцију, мења урођени имуни одговор и продужава животни век. Знамо да код жена мифепристон такође смањује репродукцију и мења урођени имуни одговор, па би могао такође да продужи животни век“, рекао је Гери Лендис, један од аутора истраживања.

Научници су истраживали и којим механизмом мифепристон продужава живот и изучавали су његово дејство на гене, молекуле и метаболичке процесе.

© Fotolia / BogdanhodaНаучници и форензички аналитичари раде за микроскопом у лабораторији
На трагу продужетка људског живота: Револуционарно откриће научника - Sputnik Србија
Научници и форензички аналитичари раде за микроскопом у лабораторији

Открили су да молекул познат као јувенилни хормон игра централну улогу. Тај хормон регулише развој воћних мушица, од јајашца, преко ларве до одрасле форме.

Пептиди који се ослобађају приликом парења убрзавају ефекте тог хормона, мењајући им метаболизам тако да захтева више енергије за одржавање. Таква промена доводи до упалних процеса, због чега постају подложније токсичним молекулима које производе бактерије у њиховом организму.

Девојка са коврџавом косом - Sputnik Србија
Откривена тајна коврџаве косе: Како настаје и чему служи

Међутим, мифепристон то мења. Када су му воћне мушице биле изложене, пептид им није убрзао ефекте јувенилног хормона и није довео до промене метаболизма.

Научници су испробали овакво дејство мифепристона и на другој животињској врсти, округлом црву познатом као ц. елеганс. И на њему је показао идентичне ефекте и исти систем дејства.

Професор Џон Тауер, један од истраживача, наводи да су воћна мушица и округли црв као врсте подједнако удаљени једни од других као што су удаљени од људи. Додаје да и код људи постоји сличан систем повезан са здрављем и дужином живота.

„Чињеница да је мифепристон дејствовао на исти начин код две различите врсте, сугерише да би могао да буде успешан и код других врста“, рекао је Тауер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала