Највећи психолошки експеримент у историји је у току

CC0 / Unsplash / Карантин
Карантин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Највећи психолошки експеримент у историји је у току, тврде психолози. Пандемијом вируса корона, карантинима, мерама изолације и самоизолације погођене су милијарде људи на свету. Сада бројни психолози у многим земљама на примеру пандемије истражују како људи заправо реагују на недаће, пише „Сајентифик Америкен“.

„Утицај пандемије на психичко здравље је невероватан. У једном тренутку чак трећина светске популације била је затворена у куће. То значи да је 2,6 милијарди људи, више него што их је било на планети током Другог светског рата, доживљавало емоционалне и финансијске одјеке пандемије. Пандемија и карантини су без сумње највећи психолошки експеримент у историји који је спроведен“, написала је психолог Елке Ван Хуф, професор на Слободном универзитету у Бриселу, преноси амерички научни лист.

Уплакана девојка - Sputnik Србија
Опсесија корона вирусом доводи до озбиљних психичких проблема

Једна од кључних особина људи је прилагодљивост, а она је дошла до изражаја и током пандемије, наводи психијатар Џорџ Ваилант са Харвард универзитета, који каже „када се грана савије и не поломи се, она се врати и наставља да расте“.

У прилог Ваилантовој метафори говоре и последња сазнања психолошких истраживања. Према њиховим резултатима, чак две трећине људи врло брзо се опораве и не пате од дужих психолошких проблема после тешких стресних ситуација.

Међутим, она једна трећина пати од правих психолошких проблема који могу трајати месецима, па и годинама.

Чак и да се већина покаже отпорним, добар део људи је угрожен психолошким утицајем пандемије, па нас очекује прави цунами менталних болести, упозоравају стручњаци.

Људи се срећу са вишеструким ударцима – страхом од болести, усамљеношћу, губитком вољених, последицама економске кризе, неизвесношћу када ће се пандемија завршити. Многи ће због тога патити од депресије, анксиозности или посттрауматског стреса. То су показали и резултати последњих истраживања.

„Пандемија је покренула све могуће изворе стреса, што ће многи веома тешко поднети“, каже психолог Анита Делонџис са Универзитета Британска Колумбија.

Стрес - Sputnik Србија
Опасна нагла промена: Мере изазивају већи стрес од короне – повратак на старо ни брз ни лак

Отпорност сваког појединца се даље компликује чињеницом да нису сви изложени пандемији на исти начин и да то зависи од личног здравственог стања, економског и социјалног положаја, наводи медицински антрополог Керол Вортман са Емори универзитета.

Због таквог утицаја на ментално здравље и психолози су, по угледу на научнике који убрзано раде на вакцини против короне, појачали своја истраживања о психолошким последицама пандемије.

Масовни прелазак на виртуалне форме рада и дружења допринео је и убрзању истраживања. Психијатар Денис Черни са Маунт синај медицинске школе у Њујорку, наводи да ће то допринети новој „науци о прилагодљивости“.

„Моћи ћемо да научимо како да помогнемо људима да постану отпорни на нешто чак и пре него што се то догоди“, каже он.

CC0 / Unsplash / Старији се боље носе са стресом него млађи, показале су студије
Највећи психолошки експеримент у историји је у току - Sputnik Србија
Старији се боље носе са стресом него млађи, показале су студије

Џорџ Бонано са Колумбија универзитета, који је истраживао психолошке последице великих траума, наводи да 65 одсто људи покаже минималне психолошке симптоме кад се суоче са великим стресом. Међутим, 25 одсто има привремене проблеме, док 10 одсто пати од трајних менталних поремећаја. Међутим, како додаје, оно што је забрињавајуће је да се за људе који су ниже на економској лествици, опасност од психијатријских поремећаја удвостручава.

Међутим, стручњаци упозоравају да би последице тренутне пандемије могле бити теже. Како наводи Дејзи Фанкур, епидемиолог са Универзитета Лондон, „ово је први пут у историји да имамо глобални карантин који тако дуго траје“, што би могло веома негативно да утиче на психу људи.

Једно од великих психолошких истраживања већ је завршено у Кини, која је прва погођена епидемијом новог вируса корона. Према њеним резултатима, чак 35 одсто људи је рекло како је као последицу карантина имало психолошке проблеме.

Друга студија из САД показала је да карантин нарочито погоршава анксиозност код људи који од ње већ пате.

Није вирус корона запретио само физичком здрављу старијих, већ и менталном, показује студија која се спроводи на 64.000 људи широм света. Иако нису изложени свакодневном стресу као што су посао и слични егзистенцијални проблеми, стари су у тој студији током пандемије показали исти ниво стреса као и радно способна популација, каже Ненси Син, психолог са Универзитета Колумбија.

Девушка в вагоне московского метрополитена во время карантина - Sputnik Србија
Око милион Италијана пати од "синдрома затвора"

Оно што је позитивно је да се старији боље носе са тим стресом него млађи. Психолози претпостављају да је то што су због великог животног искуства развили механизме за одбрану од стреса.

Дејзи Фанкур наводи да у Великој Британији спроводе истраживање на 84.000 људи, чији су први резултати показали да је ниво депресије далеко виши него пре пандемије. Најпогођенији су они који су већ патили од ње, они који живе сами, али и млађи људи.

Фанкур каже да многи људи извлаче и психолошку корист из пандемије, јер развијају механизме за одбрану од стреса који ће им користити и касније, као што су довољно сна, здравија исхрана, одржавање друштвених контаката, вежбање...

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала