Нове муке српских возача: Увезу аутомобил, плате царину, а онда не могу да га региструју

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаАуто сервис, технички преглед
Ауто сервис, технички преглед - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Возачи у Србији сусрели су се са новим мукама: Увезу полован аутомобил из иностранства, плате царину, али онда не могу да га региструју у нашој земљи.

Проблем настаје код АМСС испитивања, када се утврди да су на аутомобилу обављене неке модификације, као што је тјунирање, преноси специјализовани сајт „Половни аутомобили“, ком се јавило више возача са тим проблемом.

Овог викенда возила ће се углавном кретати у правцу од Београда ка Нишу - Sputnik Србија
Шта власници аутомобила са „евро 3“ мотором у Србији морају да знају

Неки возачи су били свесни да су аутомобили тјунирани, други нису. У сваком случају, по немачким или швајцарским прописима били су потпуно легални, имали „папире“ о свим модификацијама, регуларно пролазили тамошњи технички преглед, били регистровани...

Тако је, на пример, један возач из Швајцарске увезао „хјундаи“ са мотором којем је снага подигнута са 92 на 106 киловата, и то пре него што је аутомобил изашао из салона, уз одобрење продавца и овлашћеног сервиса, при чему је ова модификација уредно заведена у саобраћајној дозволи. Он је сазнао да је аутомобил „чипован“ тек када су га обавестили након АМСС испитивања.

У овлашћеном „Хјундаи“ сервису у Србији добио је папир са подацима о чиповању у Швајцарској. Нажалост, тај папир није био од помоћи.

Други пример је „ауди“ тјуниран у реномираној „АБТ Спортслајн“ фирми специјализованој за тјунирање возила „Фолксваген“ групе. За све модификације постоје званична документа и аутомобил је у потпуности легалан, пролази немачки технички преглед, регистрацију...

Половни аутомобили - Sputnik Србија
Србија постаје гробље најлошијих аутомобила на Балкану /видео/

Због повећања снаге имао је и нову немачку саобраћајну дозволу у коју је уписана нова снага мотора после „чиповања“. Нажалост, ништа од те документације није било од помоћи. Овај „ауди“ није прошао АМСС испитивање.

Због тога возачи који самостално желе да увезу аутомобил морају да буду свесни ризика који им доноси куповина тјунираног аутомобила.

На основу искустава других возача, велика је шанса да аутомобил неће проћи АМСС испитивање, упркос чињеници да је тјунинг одрадила нека реномирана кућа као што је АБТ, да је аутомобил годинама вожен у Швајцарској или Немачкој, уредно пролазио технички преглед, да има атест за сваку модификацију и слично.

Дакле, аутомобил може да се увезе и царини, јер царинске органе занима једино да ли је аутомобил увезен по нашим прописима, али не и да ли су на њему рађене модификације. Али, не може да се региструје јер због модификација не пролази АМСС испитивање.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала