Велика акција у Чиготи: На Златибору умиру и млади, али је народ устао у борбу против короне

© Фото : Специјална болница ЧиготаСпецијална болница Чигота на Златибору.
Специјална болница Чигота на Златибору. - Sputnik Србија
Пратите нас
Два добра друга су нам умрла од короне у року од пет дана, млади људи. Мени су и отац и мајка у болници, мајка у Београду, а отац овде у Чиготи. Боримо се колико можемо, акција помоћи болници трајаће колико буде трајала и пандемија, каже за Спутњик Радојица Љубојевић са Златибора, који је организовао прикупљање помоћи за Чиготу.

Специјална болница Чигота од краја прошле недеље је у систему ковид болница. Ова здравствена установа нашла се пред великим изазовом, али је уз помоћ мештана Златибора који су сакупили помоћ, ипак успела да се добро организује.

У ковид болницу Чигота са упалом плућа

У ковид болници Чигота тренутно се лечи 60 пацијената, углавном су из Златиборског округа, а има их и из Бајине Баште и Косјерића, каже за Спутњик вршилац дужности директора ове установе др Александар Симић.

© Фото : Специјална болница ЧиготаОсобље Чиготе опремљено за рад са пацијентима, захваљујући акцији суграђана.
Велика акција у Чиготи: На Златибору умиру и млади, али је народ устао у борбу против короне - Sputnik Србија
Особље Чиготе опремљено за рад са пацијентима, захваљујући акцији суграђана.
„То су лакши и средње тешки пацијенти, у смислу да сви имају пнеумоније. Сви имају упале плућа, једностране или обостране. То су пацијенти који чекају налаз, урађен им је тест, али још није стигао, тако да још званично не знамо да ли су ковид позитивни или негативни“, каже он.

Доктор Симић је потресен због акције коју су организовали мештани Златибора, на челу са малим привредником Радојицом Љубојевићем, који је своју пицерију у центру места претворио у штаб за прикупљање помоћи за Чиготу.

Болница без опреме за лечење короне

„Тешко је у овој ситуацији, пошто смо из једног режима лечења тих пацијената прешли на нешто потпуно другачије, што никада нисмо радили. На самом почетку тешко је уочити недостатке и шта нам све треба. Они су се одмах организовали око заштитне опреме, али и воде, сокова и других намирница. То је вероватно оно што им је прво пало на памет да донесу и јако добро нам је дошло“, каже доктор Симић, не кријући колико га је потресла солидарност суграђана.

© Фото : Специјална болница ЧиготаОдлуком Мнистарства здравља, Специјанла болница Чигота ушла је у систем ковид болница.
Велика акција у Чиготи: На Златибору умиру и млади, али је народ устао у борбу против короне - Sputnik Србија
Одлуком Мнистарства здравља, Специјанла болница Чигота ушла је у систем ковид болница.

Специјална болница бави се дијагностиком и терапијом обољења штитасте жлезде, кардиоваскуларних болести, остеопорозе, терапијом дечје и адолесцентне гојазности, дијагностиком и терапијом обољења коштано зглобног система. У њој није било готово ничег што је потребно ковид пацијентима. Реаговали су грађани, али и држава, каже др Симић.

„После неколико конфузних дана, овде су сада услови добри, одмах смо набавили довољно заштитне опреме и лекова од државе. Недостају нам боце са кисеоником и протокомери, али надам се да ће ускоро бити организовано да нам и то допреме“, каже он.

Златиборац великог срца

Организатор акције прикупљања помоћи Радојица Љубојевић за Спутњик каже да ово није први пут да он и пријатељи помажу, кад год је некоме на Златибору потребна помоћ, ту су. Колико је новца сакупљено, није нам рекао, то се, каже, не броји.

„Не знам колика је цифра, не улазимо у то, није приоритет, ја бих волео да се ово што пре заврши, да се овај народ више не злопати. Боримо се колико можемо“, каже Љубојевић.
© Фото : Специјална болница ЧиготаУ ковид болници Чигота сада има довољно заштитне опреме за здравствене раднике.
Велика акција у Чиготи: На Златибору умиру и млади, али је народ устао у борбу против короне - Sputnik Србија
У ковид болници Чигота сада има довољно заштитне опреме за здравствене раднике.

Овај човек шкрте речи и великог срца додаје да је ово само први део хуманитарне акције, да је тек почео да окупља оне који могу да помогну, јер план је куповина једног важног медицинског апарата. Додаје још само да треба бити искрен и рећи да људи који сада помажу, живе од пацијената и туриста који долазе на Златибор, па је ред да се сада они њима нађу.

Помоћ стиже и са Новог Зеланда

Љубојевићев апел нашао се и на званичном сајту Чиготе, којој се сада са свих страна јављају они који желе да помогну, из Србије, Европе, али и са других континената, чак и са Новог Зеланда.

У акцију се управо укључила и општина Чајетина, стижу боце с кисеоником и мазут за грејање воде.

Директор ковид болнице др Александар Симић замолио је Спутњик да у име тима Чиготе апелује на грађане који бораве на Златибору да се придржавају свих прописаних мера заштите, јер се ова ковид болница налази на месту које, посебно у тренутку када не могу да изађу из земље, посећује велики број туриста.

„Иако сте ви на одмору, вирус све време ради на томе да угрози ваше здравље, немојте то да дозволите“, поручује овај лекар.

Како Спутњик сазнаје у локалној туристичкој организацији, на Златибору тренутно борави 15 хиљада туриста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала