Како спречити прелазак вируса Западног Нила на човека

CC0 / Pixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако до сада није забележен прелазак вируса Западног Нила са комараца на људе у Србији, због периода инкубације који траје до 14 дана, први случајеви се очекују почетком августа. За спречавање заразе неопходно је користити заштитне препарате, носити дугу одећу и клонити се шума и обала река.

Комарци заражени вирусом Западног Нила откривени су кроз анализу Завода за биоциде и медицинску екологију, у двадесетак узорака са територије Београда, као и у још десетак узорака из других градова по Србији. Биолог овог Завода, Иван Алексић, каже за Спутњик да је важно истаћи да се ради о обичним комарцима који су најбољи преносиоци овог вируса, без обзира што постоје и друге њихове врсте.

Ово истраживање је рађено крајем јуна и почетком јула, и за сада још увек нису регистровани случајеви преласка вируса на хуману популацију. По речима нашег саговорника то је и очекивано, будући да је период инкубације овог вируса између 3 и 14 дана, па се први оболели обично јављају почетком августа.

CC BY 3.0 / Википедија/Alvesgaspar / Обични комарци најбољи су преносиоци вируса Западног Нила на човека
Како спречити прелазак вируса Западног Нила на човека - Sputnik Србија
Обични комарци најбољи су преносиоци вируса Западног Нила на човека

Заштита од вируса Западног Нила

Алексић објашњава да је једини начин превенције преласка вируса Западног Нила са комарца на човека да се клони места са великом количином комараца и да користи заштитна средства:

„Потребна је механичка заштита, пре свега ако сте у затвореном у простору, са мрежицама на прозорима, и репеленти који се укључују ноћу у струју да их растерују и убијају. А када сте напољу прво избегавати места где је велика бројност комараца, као што су обале река и шуме, наносити репеленте, и носити одећу дугих рукава, што ће мало спречити, али не у потпуности умањити уједе комараца“.

Алексић додаје и да је могућа делимична заштита индивидуалних дворишта употребом средстава за заштиту биља који делују против комараца, али и да је та заштита кратког даха.

© Sputnik / Алексей Савостин / Уђи у базу фотографијаШумовите пределе као места велике бројности комараца требало би избегавати, како би се смањио ризик преношења вируса Западног Нила
Како спречити прелазак вируса Западног Нила на човека - Sputnik Србија
Шумовите пределе као места велике бројности комараца требало би избегавати, како би се смањио ризик преношења вируса Западног Нила

80 посто заражених нема никакве симптоме

Симптоми грознице Западног Нила слични су симптомима грипа:

„Блага температура, грозница, осип по телу, болови у зглобовима и другим деловима тела, и наравно је на лекарима да спознају шта може да буде. Оно што је битно рећи је да 80 посто људи нема никакве симптоме када их убоде заражени комарац, 20 посто развије блаже симптоме, а само један од 150 може да развије неуроинвазивни облик болести када може доћи до фаталног исхода“.

За овај вирус не постоји лек, као ни вакцина, тако да се лечење врши симптоматски, објашњава Алексић и додаје да је прошле године регистрован мали број тежих случајева. Две године које се издвајају од почетка уласка вируса на територију Србије су 2013. и 2018. година када је било преко 400 оболелих и око 30 умрлих.

CC0 / Пиксабеј / Вакцина против вируса Западног Нила не постоји, па се оболели лече симптоматски
Како спречити прелазак вируса Западног Нила на човека - Sputnik Србија
Вакцина против вируса Западног Нила не постоји, па се оболели лече симптоматски

Комарци на гробљима и у шумама

Појава комараца којих има у великом броју на територији Београда је према речима нашег саговорника закаснела. Због обилних киша, комарци су сада изашли нагло и у великом броју. У Београду су заражени комарци пронађени  на територијама шумских комплекса као што је Спомен парк Јајинци као и у Ботаничкој башти.

„Такође су нађени на неким од гробаља, то је земунско, жарковачко гробље, Мали збег, топчидерско гробље. А наравно, лева обала Дунава која је и претходних година позната по великој бројности комараца, и овог пута има неколико локација на којима су нађени комарци заражени вирусом Западног Нила. То је потез углавном од улаза у Панчево, од Малог раја до Котежа и Крњаче“, наводи Алексић.

У остатку Србије заражени комарци су ухваћени на територији Суботице, на Палићу, у Панчеву на две локације, као и у Сомбору, Зрењанину и Краљеву. То су према речима нашег саговорника углавном шумски комплекси ван градова, односно већи паркови унутар њих.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала