Први пут у историји: На Криму почињу да се граде бродови носачи хеликоптера

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаНосач хеликоптера "Севастопољ" класе "Мистрал" у француском граду Сен Назере.
Носач хеликоптера Севастопољ класе Мистрал у француском граду Сен Назере. - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће први пут у својој савременој историји почети да гради бродове носаче хеликоптера у бродоградилишту „Залив“ на Криму, 16. јула истовремено ће почети да се праве два универзална десантна брода, саопштио је за Спутњик извор из бродоградилишне индустрије.

Церемонија ће се одржати у бродоградилишту „Залив“ у Керчу, додао је извор.

Он је нагласио да тактичко-техничке карактеристике брода пројекта 23900 још нису познате. „Планирано је да оне буду објављене после церемоније“, прецизирао је саговорник агенције.

Према његовим речима, водећи брод серије зваће се „Севастопољ“.

Према подацима из отворених извора, депласман носача хеликоптера износиће 25 хиљада тона. Процењена вредност брода је већа од 40 милијарди рубаља (око 494 милиона евра). Водећи брод серије биће завршен најкасније до 2027. године. На новом броду моћи ће да се базирају хеликоптери Ка-52К „Катран“, Ка-27, Ка-29 и Ка-31.

Хеликоптер Ка-52 Алигатор и велики десантни брод Адмирал Невељској на војним вежбама Пацифичке флоте  - Sputnik Србија
Нови носачи хеликоптера: Русија учвршћује своју позицију у светском океану /фото/

Осим борбених хеликоптера, бродови ће добити и озбиљно наоружање за заштиту сопствене безбедности. Планирано је да бродови буду наоружани противваздушним ракетно-топовским системима „Панцир-М“ и универзалним артиљеријским оружјем А-190 калибра 100 милиметара.

Уговор о испоруци два носача хеликоптера класе „Мистрал“ у вредности од 1,2 милијарде евра првобитно је потписан између француске компаније ДЦНС/СТИКС и руског Рособоронекспорта 2011. године. Изградња бродова „Севастопољ“ и „Владивосток“ започета је 2012. и 2013. године. Међутим, због догађаја у Украјини 2014. године и увођења санкција Русији, уговор је раскинут 2015. године. Бродови су продати „Египту“ и ушли у састав египатске ратне морнарице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала