Истина о „обдукцијама“ у Србији и младима којима је ковид 19 „разорио органе“ /видео/

© REUTERS / Pascal RossignolФранцуски лекар, у заштитном оделу и са маском на лицу, држи епрувету
Француски лекар, у заштитном оделу и са маском на лицу, држи епрувету - Sputnik Србија
Пратите нас
На почетку предавања о патолошким променама код преминулих од ковида 19 речено је да се оно заснива на 17 случајева који су клинички високо суспектни на вирус. То значи да је клиничка слика тих пацијената пре смрти имала обележја вируса корона, али да ни код једног није дефинитивно потврђено да су умрли од тог вируса.

То је као најважније истакао проф. др Слободан Савић из Инситута за судску медицину Медицинског факултета у Београду, коментаришући наводе да се у Србији обавило 17 обдукција преминулих од ковида 19, којима су органи „разорени“ и од којих су већина млади. Те тврдње које су узнемириле грађане Србије, засноване су на онлајн предавању Медицинског факултета од 11. маја.

Истина о обдукцијама

Према Савићевим сазнањима, испоставило се да ни у једном од 17 случајева узрок смрти није вирус корона. На предавању су анализирана три, у којима су обдуковани пацијенти имали 47, 52 и 72 године у тренутку смрти. Током читавог предавања само је поменуто да је било и много случајева са младима, али не и бар приближно колико их је, нити колико година су имали.

„Вест да млади умиру је потпуно паушална, јер професорка у предавању није рекла, на пример, да је од 17 умрлих било њих 15 млађих од 30 година. Ја бих то прихватио. ’Било је и младих‘ није употребљив податак за јавност, која је тиме била узнемирена“, истакао је Савић за Спутњик.

Он је додао да нису тачни ни наводи да су обдуковани пацијенти били потпуно здрави, јер је код два анализирана случаја регистровано још обољења уз оно главно.

© Фото : Спутњику уступио Слободан СавићПроф. др Слободан Савић, Институт за судску медицину
Истина о „обдукцијама“ у Србији и младима којима је ковид 19 „разорио органе“ /видео/ - Sputnik Србија
Проф. др Слободан Савић, Институт за судску медицину

„Разарање“ органа — дезинформација

Наводе да су сви органи уништени до непрепознатљивости Савић еклатантно негира, поткрепљујући то објашњењем да се у предавању не говори о изгледу органа који се примећује голим оком, већ о микроскопским налазима плућа, срца, бубрега и јетре. Он не може ни да се сложи с тврдњом да органи не могу да се опораве од последица изнетих на предавању.

„Ја 37 година радим судску медицину. Свако теже запаљење плућа, било вирусно или, нарочито, бактеријско, може довести до тога да кроз микроскоп посматрате микроскопску плочицу и не знате о чему се ради, ако не знате из ког органа је узето. Овде се јасно види да је у питању плочица која је узета из плућа“, објашњава Савић.

Корона не напредује брзо

Он не може да негира наводе да је један пацијент преминуо и за мање од 24 сата, јер нема увид у медицинску документацију тих случајева, али тврди да клинички ток ковида 19 не може да буде толико брз од првог симптома до смрти. Ипак, такав утисак може да се стекне из других разлога:

Министар здравља Златибор Лончар - Sputnik Србија
Обдукције умрлих од короне у Србији нису рађене: Министар Лончар демантовао др Миљка Ристића /видео/

„Знам човека који је пет дана имао високу температуру, а није посетио лекара. Када се шестог или седмог дана клиничка слика развила и патолошке промене на плућима напредовале до веома тешког степена, он је дошао у болницу у таквом стању да је од пријема до смрти прошло мање од 24 сата. У том случају, читав клинички ток је трајао седам дана, а само део, краћи од 24 сата, пред очима лекара“, напоменуо је Савић.

Савић је подсетио да је, по препоруци СЗО, постигнут договор да се у Србији обдукције не раде на особама за које је потврђено да су преминуле од ковида 19, као и на то да те обдукције треба да се раде искључиво у специјално опремљеним салама, које наша земља нема.

Обављање обдукција на преминулима од ковида 19 негирали су и министар здравља Златибор Лончар, Медицински факултет у Београду и Институт за патологију тог факултета.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала