САД желе да формирају коалицију за борбу против „кинеске претње“

© AP Photo / Andy WongКина САД
Кина САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Амерчике Државе желе да формирају коалицију за борбу против „кинеске претње“, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.
„Сједињене Америчке Државе желе да све суверене фржаве препознају претњу коју представља Кина и Комунистичка партије Кине. Све земље треба да одговоре на понашање Кине. Сматрамо да цео свет треба да делује заједнички, како би подржао и јачао систем међународних односа“, рекао је Помпео на конференцији за штампу у Лондону.

Према његовим речима, „Комунистичка партија Кине је непоштено искористила кризу са вирусом корона“.

Он је такође захвалио Великој Британији за то што је, након Америке, и она одбила да користи опрему кинеске компаније „Хуавеј“ при стварању 5Г мреже.

„САД подржавају самосталан избор. Одлука премијера (Бориса Џонсона) диктирана је оним што је најбоље за Британију“.

Британска застава и паметни телефон са логотипом мреже Хуавеj и 5Г на матичној плочи рачунара на овој слици илустрације снимљеној 29. јануара 2020. - Sputnik Србија
Велики преокрет Велике Британије: Џонсон због Америке искључује „Хуавеј“ из британске 5Г мреже

Истовремено, шеф британске дипломатије Доминик Раб изјавио је да је имао продуктивну дискусију са америчким колегом. Министри су дискутовали о ситуацији у Хонгконгу, на Блиском истоку, као и о ембаргу на оружје Ирану.

Одговарајући на питање у вези са одлуком у погледу компаније „Хуавеј“, британски министар је истакао да њу није диктирала Америка.

„Британија није добила упутства од САД, имали смо конструктивну дискусију о ‘Хуавеју’“, истакао је Раб.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала