Произвођач открио карактеристике најновијег руског оклопног возила-робота

© Sputnik / Иван Сураев / Уђи у базу фотографијаРоботизовано борбено возило "Маркер"
Роботизовано борбено возило Маркер - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска роботизована борбена оклопна возила „Маркер“ у будућности ће моћи да учествују у борбеним операцијама у аутономном режиму на стотине и хиљаде километара удаљена од оператера, саопштила је прес-служба Научно-производног удружења „Андроидна техника“, задуженог за производњу возила.

 

„Један од корака у развоју пројекта биће повећање аутономије. Домет управљања сличним роботизованим платформама ограничен је на два до пет километара. Један од циљева конструктора је да омогуће да возило извршава задатке самостално на много већој удаљености од оператера – на стотине и хиљаде километара“, саопштено је из прес-службе.

У оквиру пројекта предвиђене су три фазе. На крају ће бити произведена серија од пет возила – две платформе на точковима и три гусеничне платформе.  

„Пета платформа, која ће бити направљена до јуна 2021. године, објединиће сва стечена знања током читавог периода рада на пројекту“, саопштено је из удружења „Андроидна техника“.

Такође је саопштено да је на возило „Маркер“ инсталирана опрема која омогућава прецизно гађање, што ће у будућности искључити ризике наношења штете цивилима и омогућиће да се погађају само приоритетне, биране мете. То ће смањити до минимума губитке међу војском.

Тренутно „Маркер“ представља роботизовану експерименталну платформу за тестирање кључних технологија копнене роботике: технички вид, комуникацију, навигацију, аутономно кретање и примену, групно управљање.

Пројекат реализују заједно са Националним центром за развој технологија и основних елемената роботике Фонда за напредна истраживања.„Маркер“ је први пут представље јавности у октобру 2019. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала