Колико људи у Србији вози електричне аутомобиле

CC0 / / Електрични аутомобил
Електрични аутомобил - Sputnik Србија
Пратите нас
Број хибридних и електричних аутомобила на путевима у Србији, као и интересовање за њих, полако расту. Према подацима које је сајт „Половни аутомобили“ добио од Министарства унутрашњих послова, у Србији су укупно регистрована 102 путничка возила на електрични погон, а ту је и 1.416 регистрованих хибридних путничких возила.

Да је међу нашим возачима све веће интересовање за аутомобиле на ове две врсте погона, а поготово за хибридне аутомобиле, говори нам и податак да је само током ове године тај број увећан за више од 50 одсто.

Од укупног броја регистрованих хибридних аутомобила, чак 564 је први пут регистровано у првих шест месеци 2020, односно купљени су у том периоду.

Кад је реч о електричним аутомобилима, први пут је регистровано 16 возила на овај погон.

Електрични аутомобил - Sputnik Србија
Форбс: Kинески електрични аутомобили постаће глобално доминантни

Такође, на тржишту је и све већа понуда електричних и хибридних аутомобила, а на сајту „Половниаутомобили“, иако у односу на укупан број и даље скроман, бележи се и раст броја огласа управо у ове две категорије.

И док је почетком 2019. године на сајту била оглашена продаја тек педесетак половних и неколико нових хибридних аутомобила и тек један, и то нов електрични, од октобра прошле године тај број почиње значајно да расте.

Тако је у мају месецу на сајту „Половниаутомобили“ била оглашена продаја 190 половних и 15 нових хибридних аутомобила, док је у јуну тај број био 139 половних и 15 нових. И број огласа електричних аутомобила константно расте из месеца у месец.

Тај број је током 2019. увек био једноцифрен, а од фебруара ове године он је у константом порасту, па је тако на сајту у мају била оглашена продаја 30 половних и једног новог електричног аутомобила, а у јуну једног новог и чак 41 половног, преноси портал „Б92“.

Ипак, ко пожели да купи електрични или хибридни аутомобил, мораће да издвоји нешто већу суму новца.

Кад је реч о електричним аутомобилима, у понуди је највише „бе-ем-веа“ И3, чија се цена креће од 20.000 до 46.000 евра.

Љубитељи „Голфа“ и погона на струју неретко ће у огласима наћи нешто за себе. Такође, ту је и „Фијат“ 500 у електричној варијанти.

С друге стране, понуда хибридних аутомобила је нешто боља и избор је већи. И док се цене нових крећу од 17.000 евра, па навише, половни хибридни аутомобили старије генерације могу се купити већ за 4.000 евра.

И док је пре само годину дана било готово незамисливо, у последње време често се међу огласима на „Половниаутомобили“ нађе, данас слободно се може рећи, аутомобилска марка око које се диже највећа прашина у медијима - „Тесла“.

У зависности од модела, генерације и године производње, цена „Тесле“ на нашем тржишту креће се од 45.000 евра до више од 100.000 евра.

Новог Теслу још увек не можете да купите у Србији, али, ако се настави овакав тренд, вероватно није далеко дан када ће и то бити могуће.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала