Купиш апартман, добијеш пасош: Црна Гора продаје држављанство богатима

© SputnikПасош Црне Горе
Пасош Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Куповина апартмана у кондо хотелу или хотелу који је по мешовитом моделу пословања, а који су на листи развојних пројеката, рачуна се као инвестиција за коју се може добити црногорски пасош по основу Владиног пројекта економског држављанства.

То је потврђено „Вијестима“ у Агенцији за промоцију инвестиција (МИА) која је доставила податак да се на листи развојних пројеката у области туризма тренутно налази седам хотела за чију изградњу је црногорска Влада дала зелено светло. Од тога су четири по принципу кондо пословања, а три по моделу мешовитог пословања

По кондо принципу пословања градиће се четири хотела у Колашину — и то „Колашин Ресорт & Спа“, „Бреза“, „Бјеласица 1450 Колашин“ и „К16“, а по мешовитом моделу пословања градиће се „Бока Плаце“ у Тивту, „Краљичина плажа“ у Милочеру и „Дурмитор Хотел и Виле“ на Жабљаку.

„Црногорско држављанство пријемом се може стећи улагањем у развојни пројекат у области туризма, који подразумева изградњу хотела/мешовитог комплекса, а самим тим и изградњу хотела по кондо моделу пословања.Подносилац захтева за пријем у држављанство индивидуално доноси одлуку у који од пројеката с листе развојних пројеката у туризму ће уложити свој новац”, наводе у Агенцији за промоцију инвестиција.

Према одлуци Владе, до црногорског пасоша се може доћи кроз улагања у пројекте туризма, прерађивачке индустрије и пољопривреде. До сада, како се наводи, није пријављен ниједан пројекат за улагање у прерађивачку и пољопривредну индустрију.

Пасоши светских земаља - Sputnik Србија
„Златни пасоши“ за богате: Ко и зашто продаје држављанство са попустом

Трогодишњи програм за стицање црногорског држављанства кроз улагање у инвестиције стартовао је 1. јануара 2019. године и може бити додељено до 2.000 пасоша.

Из МИА су објаснили да, према одлуци о стицању економског држављанства, развојним пројектом у туризму се подразумева изградња хотела/мешовитог комплекса у приморском региону и Подгорици с минимум пет звездица, најмање 60 смештајних јединица, минимална инвестиција 15 милиона евра и минимум 80 новозапослених.

„За северни и централни регион (изузев Подгорице) с минимум четири звездице, најмање 35 смештајних јединица, минимална инвестиција пет милиона и минимум 25 новозапослених“, подсетили су у МИА.

Апликант може стећи држављанство ако је на ескроу рачун положио 100.000 евра за развој мање развијених општина, за намену из Закона о регионалном развоју.

Може га стећи и ако је на рачун уплатио најмање 450.000 евра за потребе улагања у један од развојних пројеката у Подгорици или приморском региону, или износ од најмање 250.000 евра за потребе улагања у један од развојних пројеката у северном или средишњем региону Црне Горе, осим Подгорице...

Заставе Црне Горе и ЕУ у Подгорици - Sputnik Србија
Рус први добио црногорски „златни пасош“

Један од услова је да за црногорско држављанство може аплицирати странац који у Црној Гори или другој држави није правоснажно осуђен и за којег је агент за оцену међународне подобности дао позитивно мишљење, укључујући доказ о пореклу новца намењеном за уплату и улагања у складу с Владином одлуком.

Држава Црна Гора је од продаје пасоша у оквиру пројекта економског држављанства приходовала до сада три милиона евра. У буџету, у овој години је било пројектовано 15 милиона од продаје пасоша, а та буџетска ставка је нула након ребаланса.

Ни Агенција неће о именима

Из Агенције нису могли да кажу за коју инвестицију је додељен први пасош у оквиру пројекта економског држављанства.

„Издавање решења за пријем као и издавање пасоша по пријему у држављанство, у надлежности је Министарства унутрашњих послова Црне Горе“, одговорили су у МИА.

МУП је у оквиру пројекта економског држављанства издао 12 пасоша страним држављанима, али су њихова имена тајна. Тај ресор се недавно у одговору на питање „Вијести“ ко је добио пасош, позвао на Закон о држављанству којима је прецизирано коме МУП може дати податке.

Први пасош је добио држављанин Русије, што је званично потврђено у компанији „Henley & Partners“, која је један од три лиценцирана агента за посредовање у овом пројекту.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала